Ajan­kohtai­sta

Uusi lupaviranomainen sotetietoja sujuvoittamaan

Hajallaan olevat sotetiedot saisi jatkossa "yhdeltä luukulta" esimerkiksi tutkimuksen käyttöön.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Hallitus esittää uutta lakia sotetietojen toissijaisesta käytöstä, tiedottaa STM. Tavoitteena on, että jatkossa eri tietojärjestelmissä ja eri viranomaisilla hallussa olevan tiedon saisi yhdestä paikasta. Uusi lupaviranomainen nopeuttaisi tietopyyntöjen käsittelyä, nopeuttaisi tietojen saamista ja parantaisi tietoturvaa.

Uusi laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaiseen käyttöön tarvitaan, koska EU:n tietosuoja-asetus muuttaa erityisesti potilaiden arkaluonteiset terveystiedot entistä tiukemmin suojatuiksi tiedoiksi, joita ei saa käsitellä kuin potilaan suostumuksella tai lain nojalla, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Pia-Liisa Heiliö.

Uuden lain myötä potilaiden sosiaali- ja terveystietoja ja muita terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tietoja voidaan hyödyntää laajemmin muussakin kuin alkuperäisessä tarkoituksessa, jossa ne on tallennettu.

– Tietosuoja-asetus tulee. Sellaisista asioita, joita ei ole meillä säädetty kovinkaan tarkasti, joutuu säätämään lailla, hän jatkaa.

Luparuljanssille loppu

Tällä hetkellä esimerkiksi tutkimusta varten on tarvittu käyttölupa ja erilliset tietopyynnöt usealta eri viranomaiselta. Tämä on ollut hidasta.

Heliö kertoo, että tällä hetkellä esimerkiksi potilaan hoitopolkujen toimiminen on hankala tarkistaa, koska tietoja kunnan ja terveyskeskuksen välillä ei päästä katsomaan ilman erillistä tutkimusprosessia. Eri rekisterinpitäjiltä pitää pyytää erikseen luvat asiakkaiden sotetietojen käsittelyyn. Omissa yksiköissään rekisterinpitäjät ovat saaneet käsitellä rajatusti omien potilaidensa tietoja.

Uusi lupaviranomainen myöntäisi keskitetysti sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien tietojen käyttöluvat ja käsittelisi tietopyynnöt. Tietopyytäjä pyytäisi tietoja sähköisesti. Lupaviranomainen keräisi sotetiedot eri rekistereistä, muokkaisi, yhdistelisi ja esikäsittelisi ne. Prosessi sujuisi huomattavasti vikkelämmin kuin nykyään.

– Tutkimus nopeutuu. Erityisesti sellaisen tiedon käsittely, jossa ei tarvita yksittäisen henkilön tunnisteellisia tietoja, vaan riittää että se on anonyymia, Heiliö tarkentaa.

Vaikuttavuusarviot nopeutuvat

Heiliö jatkaa, että yksi sosiaali- ja terveysalan lupaviranomainen, joka tulisi toimimaan THL:n yhteydessä, on erittäin tärkeä terveydenhuollolle. Näin esimerkiksi lääkkeiden ja hoitomenetelmien vaikuttavuusarviot esimerkiksi nopeutuvat.

Lue myös

– Niissä ei tarvita lopputuloksena henkilötietoja vaan anonyymejä tilastoja. Esimerkiksi tulokset ovat nopeammin saatavilla, että jos joku lääke ei vaikuta tai vaikuttaa, niin lääkäri tietää kannattaako sitä lääkettä määrätä, Heiliö kertoo.

Kaikki tieto käsiteltäisiin tietoturvallisessa ympäristössä, jota valvoo lainsäädäntö ja viranomaiset.

Lain arvioidaan lisäävän tutkimusta, joka liittyy terveyteen ja hyvinvointiin. Uuden innovaatiotoiminnan lisääntymisen toivotaan kehittävän muun muassa uusia hoitomenetelmiä. Tietoja voisi hyödyntää myös tietojohtamiseen, valvontaan, ohjaukseen ja viranomaisten suunnittelutehtäviin.

Valtioneuvosto antoi torstaina eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi sotetietojen toissijaisesta käytöstä. Lain on tarkoitus tulla voimaan jo ensi vuoden alussa. Osaa säännöksistä sovellettaisiin vasta siirtymäajan jälkeen.

Lue myös STM:n tiedote.

Juttua täydennetty muun muassa Heiliön haastattelulla 27.10. klo 8.55.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030