Ajan­kohtai­sta

Uusi tartuntatautilaki tuli tänään voimaan

Suurimmat muutokset aiempaan verrattuna koskevat hoitoon liittyvien infektioiden sekä mikrobilääkeresistenssin seurantaa ja torjumista.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Uudessa tartuntatautilaissa tarkennetaan esimerkiksi rokotuksiin liittyviä vastuita, velvollisuuksia ja oikeuksia sekä täsmennetään infektioiden torjuntaan ja niistä ilmoittamiseen liittyvää säännöstöä. Laissa on tartuntatautien ehkäisyyn liittyviä määräyksiä myös sosiaalihuollolle.

Lain mukaan työnantajien tulee varmistaa, että tartuntatautien vakaville seurauksille alttiiden potilaiden parissa työskentelevän henkilökunnan rokotussuoja on riittävä. Tällaisia potilaita ovat esimerkiksi vakavasti sairaat, raskaana olevat ja alle 1- sekä yli 65-vuotiaat. Viimeistään 1.3.2018 näiden asiakkaiden ja potilaiden parissa työskentelevillä on oltava joko sairastetun taudin antama suoja tai riittävä rokotussuoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Heillä tulee myös olla rokotuksen antama suoja influenssaa vastaan. Lisäksi imeväisikäisiä hoitavilla pitää olla rokotussuoja hinkuyskää vastaan.

Rokotusten haittavaikutusilmoitusten käsittely siirtyy Fimealle. THL:n haittavaikutusilmoituslomakkeet poistuvat käytöstä.

Lain mukaan kunnan on annettava myös kansalliseen rokotusohjelman ulkopuolisia rokotuksia, esimerkiksi perussairauden vuoksi tarpeellisia ja matkailuun liittyviä rokotuksia.

Laki vahvistaa kunnassa tartuntataudeista vastaavan lääkärin valtaa päättää, mitä tartuntatautien torjumiseksi täytyy tehdä.

Tuberkuloosia seulotaan aiempaa tarkemmin

Harvinaisista ja vakavista hoitoon liittyvistä infektioista sekä mikrobilääkkeille erityisen vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamasta epidemiasta tulee jatkossa ilmoittaa THL:lle ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

Lue myös

Työnantajan on vaadittava tietyissä työtehtävissä työskenteleviltä selvitys siitä, etteivät he sairasta hengityselinten tuberkuloosia tai ettei heillä ole salmonellatartuntaa. Tuberkuloosin seulonta kohdentuu työntekijöihin ja työharjoittelussa oleviin opiskelijoihin, jotka ovat oleskelleet pitkään tai toistuvasti maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen. Riski salmonellan leviämiseen liittyy erityisesti työtehtäviin, joissa käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita tai maitoa.

Jos kunnan tartuntatautilääkäri määrää potilaan olemaan poissa ansiotyöstä, eristettäväksi tai karanteeniin tartuntataudin leviämisen estämiseksi, potilaalla on oikeus saada tartuntatautipäivärahaa.

Myös sosiaalihuollon toimintayksiköillä on vastedes velvollisuus huolehtia mikrobilääkkeiden tarkoituksenmukaisesta käytöstä, jotta lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien leviäminen saataisiin ehkäistyä.

Lue myös: Riskiryhmien kanssa työskenteleviä ammattilaisia ei pakkorokoteta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030