Ajan­kohtai­sta

Vapaa ilta tuo virtaa yöpäivystäjälle

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on viime syksystä saakka kokeiltu uutta tapaa jakaa anestesialääkäreiden arkipäivystykset kahden lääkärin kesken entisen 24 tunnin yhtäjaksoisen työrupeaman sijaan.

Muutama tunti vapaa-aikaa illalla saa yön yli päivystävän anestesialääkärin jaksamaan virkeämpänä aamuun saakka, kokee oululainen anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Janne Liisanantti.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on viime syksystä saakka kokeiltu uutta tapaa jakaa anestesialääkäreiden arkipäivystykset kahden lääkärin kesken entisen 24 tunnin yhtäjaksoisen työrupeaman sijaan.

Molemmat päivystysvuorossa olevat anestesialääkärit tulevat aamulla normaalisti töihin ja toinen heistä jää työpäivän jälkeen iltapäivystäjäksi, kun taas yöpäivystäjä ehtii pitää kuutisen tuntia vapaata ennen päivystysvuoronsa alkua. Ilta- ja yöpäivystäjä vaihtavat vuoroa kello 21 aikaan ja yöpäivystäjä jatkaa aamuun. Lääkäreiden on mahdollista valita mieltymyksensä mukaan enemmän ilta- tai yöpäivystyksiä. OYS:n anestesialääkärit ovat pitäneet järjestelmästä ja siitä on tarkoitus tehdä pysyvä.

Illat aikaa lapsille

Janne Liisanantin elämäntilanteeseen järjestely sopii hyvin, sillä perheessä on pieniä lapsia, joiden kanssa hän ehtii olla enemmän, kun iltapäivystys jää pois.

– Menen työpäivän jälkeen kotiin ja touhuan illan lasten kanssa. Yhdessä vaimon kanssa laitamme lapset nukkumaan ja sen jälkeen on vielä pari tuntia vapaata aikaa ennen kuin menen yhdeksäksi töihin, kuvailee Liisanantti.

Hän on huomannut, ettei vapaan illan ansiosta ole työssä yhtä väsynyt kuin ennen, vaikka joutuisi valvomaan koko yön.

– Uskon, että teen yöllä vähemmän tyhmiä päätöksiä, kun olen illalla levännyt kotona muutaman tunnin verran, pohtii teho-osastolla työskentelevä Liisanantti.

Ilta kotona tuntuu levolta, vaikka nokoset jäisivätkin väliin. Aamupäiväunien avulla pienten lasten isä toipuu jo seuraavaksi iltapäiväksi mukaan perheen arkeen. Liisanantti päivystää mielellään öisin, ja nyt on mahdollista valita joustavasti joko iltoja tai öitä.

– Tuntumani on, että tämä edistää työssä jaksamista. Monet kokeneemmat kollegat päivystävät mieluummin iltaisin. Yksilöllisten ratkaisujen avulla saadaan ehkä pidettyä heidätkin pitempään mukana.

Monet kauempana sairaalasta asuvat haluavat tehdä edelleen pitkiä vuoroja, koska heillä suuri osa kuuden tunnin vapaasta kuluisi matkoihin. Kokeilussa on mukana nelisenkymmentä lääkäriä kaikista OYS:n päivystyspisteistä.

Ei edellytä lisävirkoja

OYS:ssa on jo vuosien ajan pyritty ­keventämään anestesialääkäreiden päivystysrasitusta. Mieluisin malli olisi sellainen, jossa päivystävä lääkäri tulisi töihin vasta iltapäivällä ja päivystäisi aamuun. Tätä varten pitäisi kuitenkin perustaa kolme lisävirkaa, eikä niitä ole saatu.

– Nyt kokeiltava malli ei edellytä lisävirkoja, kyse on vain siitä, miten organisoimme päivystyksen, kertoo anestesiologian professori Seppo Alahuhta.

Palkkaukseen malli ei vaikuta, sillä päivystyskorvauksen laskentaperuste on säilytetty ennallaan. Päivystysvuoroja sen sijaan tulee hieman tiheämmin.

LL, anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri Timo Asikainen tekee työaikakokeilun rinnalla väitöstutkimusta anestesialääkäreiden päivystyksen psykofysiologisista vaikutuksista. Asikainen myös päivystää itse.

Yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa tehtävässä tutkimuksessa verrataan pitkien ja lyhyiden päivystysvuorojen vaikutuksia keskenään. Päivystäjiltä mitataan ennen työpäivän alkua ja uudestaan päivystyksen jälkeen syljen kortisoli ja lepo-EKG. Heille tehdään reaktioaikatesti, lyhytkestoista muistia mittaava päässälaskutesti ja tasapainotesti.

Tutkittavilla on mukanaan kannettava EKG-laite ja unen laatua mittaava aktigrafi-laite. Lisäksi he pitävät unipäiväkirjaa ja heille tehdään rasittuneisuutta mittaava kysely. Sama toistetaan jokaisen koehenkilön kohdalla kahden pitkän ja kahden lyhyen päivystysvuoron yhteydessä. Tutkittaviksi on lupautunut parisenkymmentä lääkäriä. Marraskuussa alkaneen tutkimuksen aineistoa ei ole vielä analysoitu.

– Tuloksia en vielä uskalla lähteä arvailemaan. Itse koen, että jaettu päivystyskakku on parempi. Kun illalla ehtii käydä kotona, levätä vähän, syödä rauhassa ja ottaa kenties nokoset, on yöllä virkeämpi, Asikainen pohtii.

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030