• Hertta Vierula

Voiko raskaana käyttää masennuslääkkeitä?

Tanskalaistutkimuksen mukaan äidin masennuslääkkeiden käyttö raskausaikana lisäsi lapsen riskiä saada psykiatrinen häiriö myöhemmin elämässään.

Voiko raskaana käyttää masennuslääkkeitä? Kuva 1 / 1

Tutkimuksessa selvitettiin, miten masennuslääkkeiden käyttö raskausaikana vaikuttaa jälkeläisten riskiin saada psykiatrinen häiriö. Rekisteripohjaisessa kohorttitutkimuksessa aineistona oli tiedot 905 383 lapsesta, jotka olivat syntyneet vuosina 1998–2012. Lapsia seurattiin pisimmillään 16.5 vuoden ajan.

Lapset jaettiin neljään ryhmään sen mukaan, olivatko äidit käyttäneet masennuslääkkeitä raskausaikana. Ensimmäisen ryhmän äidit eivät olleet käyttäneet niitä lainkaan. Toisen ryhmän äidit olivat lopettaneet masennuslääkkeiden käytön raskauden ajaksi. Kolmannen ryhmän äidit jatkoivat masennuslääkkeiden käyttöä raskauden ajan. Neljännen ryhmän äidit aloittivat masennuslääkkeiden käytön raskausaikana.

Kaikkiaan 32 400 lasta sai seuranta-aikana psykiatrisen diagnoosin. Psykiatristen häiriöiden esiintyvyys oli 8 prosenttia lapsilla, joiden äidit eivät olleet syöneet masennuslääkkeitä lankaan. Esiintyvyys oli 11,5 prosenttia niillä lapsilla, joiden äidit olivat keskeyttäneet masennuslääkkeiden käytön ja 13,5 prosenttia niillä, joiden äidit olivat jatkaneet käyttöä raskauden ajan. Jos äiti oli aloittanut masennuslääkkeiden käytön raskausaikana, psykiatristen häiriöiden esiintyvyys lapsilla oli 14,5 prosenttia.

Tutkijat toteavat, että masennuslääkkeiden käyttö raskausaikana näyttäisi olevan yhteydessä suurentuneeseen psykiatristen häiriöiden riskiin lapsilla.

Tutkimuksessa todetaan, että arviolta 2–8 prosenttia raskaana olevista naisista käyttää masennuslääkkeitä. Tämänhetkisten suositusten mukaan päätös masennuslääkkeiden käytöstä raskausaikana on syytä tehdä yksilöllisesti. Tutkijat toteavat, että heidän tuloksensa eivät tätä muuta. Todennäköisesti käytön keskeyttämistä kannattaa harkita, jos oireet ovat lieviä tai potilas on ollut oireeton viimeisen puolen vuoden ajan. Sen sijaan, jos potilaalla on vakava, uusiva masennus, on turvallisempaa jatkaa masennuslääkkeiden käyttöä raskauden ajan.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Kerro faktat ja rakenna luottamus
Försäkringsmedicin bör förstås korrekt
Oikaisu

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Lisää aiheesta

Uusimmat / Ajassa

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi