Ajan­kohtai­sta

Yhdysvallat taistelee transrasvoja vastaan

New York kielsi transrasvat ravintoloiden keittiöistä. Suomen näkökulmasta veto on raju, mutta ymmärrettävä. Omien ravintoloidemme rasvoista ei ole juuri tietoa.

New Yorkin kaupunki päätti kieltää runsaasti transrasvahappoja sisältävien aineiden käytön ravintoloiden keittiöissä. Kielto tulee voimaan heinäkuussa.

Päätös on herättänyt Yhdysvalloissa kiivasta keskustelua. New Yorkin mallin uskotaan leviävän maassa ravintolateollisuuden vastustuksesta huolimatta. Muun muassa Chicago puntaroi asiaa.

– Olemme kuunnelleet ihmisten mielipiteitä asiasta. Viesti on selvä: kaupunkilaiset haluavat eroon transrasvoista ravintoloissa. Ravintoloitsijat ovat kertoneet muutoksen vaikeuksista, ja autamme heitä uusien säännösten käyttöönotossa, Thomas R. Frieden New Yorkin terveysosastolta sanoo.

Suomalainen asiantuntija pitää New Yorkin vetoa tervetulleena.

– Onhan se raju, mutta mikä ettei, jos vaihtoehtoja löytyy, tutkimusprofessori Pirjo Pietinen Kansanterveyslaitoksesta toteaa.

Suomalaisravintoloiden rasvoista ei tiedetä

Suomessa transrasvojen saanti on harvinaisen pientä, sillä teollisuus on rajoittanut transrasvojen määrää elintarvikkeissa. Rasiamargariineisa niitä ei enää ole.

Pirjo Pietisen mukaan ongelma on meillä toista luokkaa kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, Tanskassa, Norjassa ja Hollannissa, joissa ravinnosta löytyvien transrasvojen taustalla on usein uppopaistaminen.

Suomalainen saa transrasvoja muun muassa kovista pasteijataikinoista ja muista leipomotuotteista. Suomalaisravintoloiden käyttämät rasvat voivat sisältää transrasvoja, mutta niistä ei juuri tiedetä.

Transrasvojen on todettu olevan yhteydessä kohonneisiin veren kolesteroliarvoihin ja sepelvaltimotautiin.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030