Jäsen

Tekoälyä ei tarvitse pelätä

Radical Health Festivalissa sukellettiin terveydenhuollon tulevaisuuteen.

Sari Kosonen
Sari Kosonen
Radical Health Festival järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 22.–23. toukokuuta.

Radical Health Festival kokosi terveysalalla toimivia ammattilaisia, päättäjiä ja startupeja Helsingin Messukeskukseen 21.–23. toukokuuta. Tapahtuma tarjosi esitelmiä, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja sekä näyttelyn.

Aiheina olivat muun muassa tekoäly, kyberturvallisuus, ikääntyminen ja mielenterveys. Esiintyjiä oli noin 40 maasta yhteensä yli 160. Osallistujia oli tuhatkunta.

Lääkäriliitto ja konsulttiyhtiö Vertical tarjosivat festivaalin yhteydessä avoimen, kaikille lääkäreille suunnatun session tekoälystä ja sen integroimisesta kliiniseen ympäristöön. Session nimi oli AI for Clinicians – Opening the Black Box.

Session tarkoituksena oli tarjota lääkäreille ja opiskelijoille kiinnostava kokonaisuus tekoälystä. Paneelissa keskusteltiin siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää terveydenhuollossa, ja mitä se tuo tulleessaan seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä.

Lisäksi sessiossa esiteltiin muutaman eurooppalaisen yhtiön kehittämiä tekoälysovelluksia. Näitä olivat esimerkiksi tutka, joka havaitsee potilaan kaatumisen tai putoamisen sängystä sekä virtuaalinen assistentti, joka auttaa iäkkäiden neuropsykologisessa kuntoutuksessa.

Paneelikeskustelijat totesivat, että tekoälysovelluksia ei ole vielä laajasti käytössä terveydenhuollossa. Esteitä ovat muun muassa voimakas regulaatio ja suuret kustannukset. Mahdollisuudet ovat kuitenkin massiiviset.

– Mielestäni Suomessa ollaan menossa oikeaan suuntaan. Tietoa tekoälyn mahdollisuuksista pitäisi lisätä, ja saada lisää pilotteja, sanoi Husin innovaatiojohtaja Miikka Korja .

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski totesi, että tekoälyä ei pidä mystifioida eikä pelätä.

– Lääkäreillä pitäisi olla perustietoa tekoälystä ja algoritmeista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston kaikille avoin, maksuton kurssi tekoälyn perusteista olisi hyödyllinen lääkäreille, Vuorenkoski vinkkasi.

Sari Kosonen
Paneeliin esiintyjät vasemmalta oikealle: puheenjohtaja, Verticalin toimitusjohtaja Kenneth Salonius, Husin innovaatiojohtaja Miikka Korja, Valerio Signorelli sveitsiläisestä Qumea-yhtiöstä, Liz Ashall-Payne brittiläisestä Orcha Healthcare -yhtiöstä, päätoimittaja Johannes Lyytikkä Kustannus oy Duodecimin Integroidut palvelut-yksiköstä ja Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski. Kuvassa oikealla alhaalla myös Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro, joka avasi tilaisuuden. 

Lue lisää: Lääketieteen laidalla: Tekoäly tulee – oletko valmis?

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030