Lehti 1-2: Liitto toi­mii 1-2/1998 vsk 53 s. 76

Yksityissektorin edunvalvontaa tehostettava

Risto Lantto

Edunvalvontatyö mielletään usein tapahtuvaksi pääasiassa julkisella sektorilla, jossa on järjestäytynyt työnantajapuoli, ja suuret linjat sovitaan valtakunnan tasolla. Joistakin asioista joudutaan usein sopimaan paikallisesti, jolloin lääkärikuntaa edustaa pääluottamusmies. Yksittäinen julkisen sektorin lääkäri joutuu varsin harvoin konkreettisesti osallistumaan neuvotteluihin. Edunvalvonta on hyvin organisoitunutta. Toisin on yksityissektorilla. Siellä jokainen lääkäri joutuu itse huolehtimaan eduistaan.

Eräs yksityisen ammatinharjoittamisen keskeisimpiä elementtejä on vapaus itse määrätä tuottamansa palvelun hinta. Silloin kun asiakkaana on yksittäinen potilas, tämä järjestelmä toimii edelleenkin hyvin.

Yksityisen sektorin alettua tarjota palveluja yhteisöille tai yrityksille, on tilanne muuttunut paljon mutkikkaammaksi. Neuvottelut käy yritys, lääkärikeskus, mutta palvelut tuottaa usein yksityinen ammatinharjoittaja. Neuvotteluissa on sovittu palveluille jokin hinta. Ammatinharjoittajalla ei enää olekaan vapautta määrätä työnsä hintaa! Jos hinta on yleistä taksaa vastaava, ei kenelläkään ole isommalti valittamista. Entä, jos hinta ei tyydytä? Toki voi ainakin periaatteessa kieltäytyä ko. neuvottelujen perusteella lääkärikeskukseen tulevien potilaiden hoitamisesta. On kuitenkin tapauksia, joissa lääkärikeskus on erilaisin keinoin painostanut lääkäriä niin, että todellisuudessa vaihtoehtoja ei ole. Ainakin työterveyshuollon palvelujen tarjonnassa on tiedossa useita yrityksiä, jotka ovat polkeneet hinnat hyvin alas. Tarkkaa tietoa tällaisilla ehdoilla toimivien lääkäreiden määrästä ei ole.

Suuri osa ongelmista on lääkäriasemilla, jotka eivät kuulu Lääkärikeskusten Yhdistykseen, mutta osa näin toimivista yrityksistä on LKY:n jäsenyrityksiä. Yleensähän LKY:n kanssa on voitu toimia hyvässä yhteisymmärryksessä lääkärien yhteisten etujen hyväksi.

Lue myös

Lääkäriliitolla ja yksityisellä sektorilla toimivilla lääkäreillä on nyt terävöitymisen paikka tälläkin edunvalvonnan saralla. Asiasta tullaan käymään keskusteluja myös Lääkärikeskusten Yhdistyksen kanssa, ja uskoakseni sekin on valmis osaltaan korjaamaan tätä räikeää epäkohtaa. Epäkohdan laajuutta kartoitetaan ja tilanteen korjaamiseksi on kehitettävä uusia keinoja. Liiton toiminnan suunnittelemiseksi ja suuntaamiseksi tarvitaan lisää yksityiskohtaisia tietoja. On tutkittava esimerkiksi se, onko lääkärikeskus tosiasiallisesti muodostanut työsuhteen, ja pyrkiikö se välttämään työsuhteen sivukulut? Myös kilpailuviranomaisten suhtautumisen selvittämistä näihin sopimuksiin on harkittava. Tulisiko meidän luoda luottamusmiesverkosto tai vastaava järjestelmä myös lääkärikeskuksiin? Laittaa lääkärikeskus "mustalle listalle" tai boikottiin?

Kahvipöytäkeskusteluissa Lääkärikeskusten Yhdistyksenkin kanssa tilanne on todettu vaikeaksi ja monella tavalla ongelmalliseksi. Se ei kuitenkaan voi tarkoittaa sitä, ettei siihen puututa - tarvittaessa aivan yhtä lujalla asenteella kuin julkisen sektorin sopimusrikkomuksiin.

Lääkäriliitto ja erityisesti yksityissektorivaliokunta odottaa lisää yksityiskohtaisia tietoja ja kommentteja aiheesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030