Sirkka-Liisa Valle Lauantaisauna-ohjelmassa 12.10.1985">

Lehti 36: Liitto toi­mii 36/2017 vsk 72 s. 1955

Lääkärin Suomi 100/71. AIDS, auttajat ja ahdistus

Oona Ilmolahti
Kuvituskuva 1

Tuomiokirkon portaille sytytettiin AIDS-päivänä joulukuussa 1996 kynttilöitä tautiin menehtyneiden muistoksi. Tuolloin kahdeksatta kertaa vietetyn kansainvälisen teemapäivän oli lanseerannut Maailman terveysjärjestö WHO. Kuva: Helsingin Kaupunginmuseo

"Se on erittäin raskasta se hoitaminen, sen katsominen, sen näkeminen kuinka toinen heikkenee ja vähitellen hän kerta kaikkiaan hiipuu pois, kuihtuu käsiin ilman että … voit tehdä hänelle mitään todella … parantavaa." Sirkka-Liisa Valle Lauantaisauna-ohjelmassa 12.10.1985

Kesän suurin lehtiuutinen oli vuonna 1983 Suomessa pelottava: kotimaassa oli diagnosoitu ensimmäinen AIDS-tapaus. Uudesta kuolemaan johtavasta taudista ei tiedetty vielä juuri mitään. Viruksen löytyminen seuraavana vuonna paljasti AIDSin olevan virusinfektion loppuvaihe, ja ensimmäiset suomalaiset vasta-ainetestit tehtiin Auroran sairaalassa syksyllä 1984.

Lääkärilehden alkuvuodesta 1987 ilmestyneessä HIV-teemanumerossa kerrottiin, että vuoden 1986 loppuun mennessä vasta-aineita oli löytynyt 135 suomalaisen verestä.

Aika oli raskasta etenkin homoseksuaalisille miehille, "kansa" oli kauhuissaan ja hoitohenkilökunta uupui. Pelot ja ennakkoluulot jylläsivät. Vaadittiin pakkotestauksia, eristämistä, pelättiin massiivista epidemiaa. Kun tautia alkoi myös Suomessa löytyä heteroseksuaaleilta, huolestuivat myös ne, jotka olivat pitäneet tautia vain "vähemmistön ongelmana".

Aluksi suojautumista liioiteltiin

AIDS ja muut 1980-luvun uudet tartuntataudit ja tartuntatautiepidemiat palauttivat parantamaan tottuneet lääkärit takaisin todellisuuteen, jossa oli kestettävä se, että potilasta oli hoidettava ilman tietoa ja parannuskeinoa.

Lue myös

Myös oma tartuntariski oli jälleen hyväksyttävä. Aluksi suojautumista liioiteltiin, ja potilaan ja lääkärin välissä oli aina vähintään kumihansikas.

Ensimmäisen diagnoosin tehnyt iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Sirkka-Liisa Valle henkilöityi pian "AIDS-lääkäriksi", jonka tehtävänä oli tiedottaa ja valistaa. Myös Lääkintöhallituksen vuonna 1985 asettama työryhmä pyrki korostamaan stigman poistamista, ja AIDS-tukikeskuksen perustaminen 1986 tarjosi anonymiteetin testattaville sekä tukea ja apua diagnoosin saaneille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030