Lehti 46: Liitto toi­mii 46/2016 vsk 71 s. 2968

Maailman lääkäriliitto otti kantaa tietokantoihin ja biopankkeihin

Maailman lääkäriliitto WMA piti vuotuisen yleis­kokouksensa Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa lokakuun puolivälissä. Kokouksessa käsiteltiin ­ennätykselliset viitisenkymmentä politiikka-asiaa.

Mervi Kattelus
Kuvituskuva 1
Kuvituskuva 2

Yleiskokous hyväksyi 24 kannanottoa, jotka löytyvät WMA:n nettisivuilta (www.wma.net). Runsaan kahdenkymmenen asian valmistelua jatketaan mm. kysymällä näistä kansallisten lääkäriliittojen näkemyksiä. Aiheina ovat esim. terveysturismi, lääkärikoulutuksen laadunvarmistus ja lapsettomuushoidot.

Yksi tärkeimmistä hyväksytyistä kannanotoista koskee terveystietokantoja ja biopankkeja. Tätä Taipein julistukseksi ristittyä asiakirjaa on valmisteltu pitkään. Asiakirjan valmistelussa on tasapainoiltu sallimisen ja kieltämisen välillä. Yhtäältä on haluttu sallia tutkimusta ja potilashoitoa edistävien tietojen hyödyntäminen, mutta toisaalta vastassa on ollut tiukka potilassalaisuuden varjeleminen ja joidenkin maiden epäluulot viranomaisten toimintaan. Varovainen linja voitti hyväksytyssä asiakirjassa. Suomessa ollaan ajattelussa jo pidemmällä ja pohditaan mm. terveystiedon toissijaista käyttöä.

Kyberhyökkäyksiä koskeva kannanotto korostaa IT-hyökkäyksiin varautumisen tärkeyttä sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon toimintayksiköissä. Euroopan lääkäriliitto CPME on hyväksynyt kannanoton samasta aiheesta syksyllä 2015. Varautumiseen on syytä kiinnittää huomiota myös kansallisesti.

Yleiskokous hyväksyi myös Suomen Lääkäriliiton tekemän ehdotuksen koskien Syyriassa, erityisesti Aleppossa tapahtuneita sairaaloiden pommituksia. Potilaisiin, terveydenhuollon yksiköihin ja ammattilaisiin nimenomaisesti kohdistuvat hyökkäykset ovat huolestuttava trendi, johon tulee puuttua.

Lääkärinvalaa uudistetaan

Geneven julistusta eli lääkärinvalaa ollaan uudistamassa. Julistuksen käytöstä on tehty selvitys, joka osoitti, että vain harvat maat käyttävät sitä sellaisenaan. Suomessakin lääkärinvalan ja Geneven julistuksen kytkös on löyhä. Syynä tähän on tekstin vanhanaikaisuus ja puutteet. Tekstissä ei esimerkiksi ole otettu huomioon potilaiden autonomiaa, opiskelijoiden kunnioittamista ja lääketieteellisen tiedon jakamista. Uusi teksti on tarkoitus hyväksyä vuoden 2017 yleiskokouksessa.

Lue myös

Taiwan oli panostanut kokouksen järjestelyihin ja kaikki sujui mallikkaasti. Kokouksessa tai Taiwanin liiton järjestämissä iltatilaisuuksissa vierailivat niin maan naispresidentti Tsai Ing-wen, joka on juristi, kuin kolme korkeassa asemassa olevaa lääkäriä eli varapresidentti ja epidemiologi Chen Chien-jen, terveysministeri ja pediatri Tzou-Yien Lin sekä Taipein pormestari ja elinsiirtokirurgi Ko Wen-je.

Suomen Lääkäriliitosta WMA:n kokoukseen osallistuivat toiminnanjohtaja Heikki Pälve, puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus.

Taiwan (Kiinan tasavalta):

› Väkiluku 23,5 miljoonaa, pinta-ala noin kymmenesosa Suomesta, väestötiheys 650/km2

› Terveydenhuoltojärjestelmä universaali vakuutuspohjainen, yhdellä henkilöllä keskimäärin 16 lääkärikäyntiä vuodessa

› Elinajanodote on 80 vuotta (vastaa OECD-maiden keskimääräistä)

› Ikääntyvän väestön osuus arviolta 20 % väestöstä 2025

› Maassa on käytössä sähköinen lääkemääräysjärjestelmä sekä OmaKantaa vastaava My Health Bank.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030