Lehti 51-52: Liitto toi­mii 51-52/2003 vsk 58 s. 5231

Näkemiin hyvät kollegat

Heikki Pälve

Näkymiin oli ensimmäisen puheenjohtajan palstani otsikko lähes kolme vuotta sitten. Aika on kulunut nopeasti, kuten aina tuntuu asioita muistellessa. Nyt onkin viimeisen puheenjohtajan palstan aika. Tunne on sama kuin kuvan potilaalla - helpottunut. Mutta todellisuuskin taitaa olla kuten kuvan potilaalla - haasteellinen ja mahdollisesti jopa komplisoitu. Olen ollut virkavapaalla erikoislääkärin sivuvirastani puheenjohtajakauden ajan. Terveydenhuollon turbulenssia kuvaa hyvin, että kolmessa vuodessa yksikkömme koko johto sihteereitä myöten on vaihtunut, kliinisen työn työpisteeni on täysin remontoitu ja laitteet pääosin uusittu. Palaamisen anestesiologin ja opettajan työhön mahdollistaa kuitenkin Jaska Jokusen filosofian käyttöönotto: jatkossa aion huolestua vain päivästä kerrallaan.

Kuluneet kolme vuotta ovat olleet liiton toiminnassa varmasti liiton historian hektisimmät. Vain kuukausi sen jälkeen, kun olin aloittanut, liitto jätti lakkovaroituksen. Lakko kesti käsittämättömät viisi kuukautta ja se oli varmasti raskas niin kaikille lakkoaktivisteille kuin jäsenillekin. Julkisuuden paine oli koko ajan kova ja pitkin kesää se vain kasvoi. Lääkärit näyttivät yhtenäisyytensä hengen ja voiman. Lakon jälkeen, ja juuri sen synnyttämän keskustelun pohjalta, alkoi kansallinen terveysprojekti, joka myös teetti liitolle paljon työtä. Yksi liiton tärkeä tehtävä onkin nostaa terveydenhuolto ja terveyspolitiikka keskeiseksi yhteiskunnalliseksi puheenaiheeksi. Tämä on todella nyt tapahtunut.

Myös liiton sisällä on tapahtunut paljon. Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksyi viime keväänä pitkän valmistelun pohjalta Lääkärin arvot ja Lääkäriliiton tehtävät. Niiden pohjalta on nyt työstetty selkeät tavoitteet, joihin liitto toiminnassaan pyrkii ja mittarit, joilla tämän työn edistymistä voidaan vuosittain seurata. Tämä jäntevöittää liiton työskentelyä oleellisesti. Liiton toimistossa on nyt tehty organisaatiouudistus ja toimiston johtosääntö on uusittu, jotta työt voidaan tehdä tuloksellisemmin. Lisäksi hallitus on valmistellut sääntöuudistuksen. Liiton valtuuskunta hyväksyikin Lääkäriliiton säännöt, Lääkäriliiton vaalijärjestyksen sekä sovinto- ja kunniatuomioistuimen uuden johtosäännön syyskokouksessaan viime viikonvaihteessa. Edunvalvonnassa voimme hyödyntää jatkossa omaa palkkaseurantaa. Lääkäriliitto on nyt organisaationa täysin uudistettu ja valmiina vastaamaan tuleviin haasteisiin.

Kuluneen kolmen vuoden aikana liittoa ovat työllistäneet myös yllättävät tapahtumat. Tällaisina voi mainita muuntokoulutuksen ja isyysloman rahoitukseen tarvitun geneerisen substituution. Nyt joulun alla eduskunta sääti potilassalaisuuden heikennyksestä ajokyvyn arvioinnin osalta. Kaikissa näissä asioissa Lääkäriliitossa on ymmärretty ongelma, jota poliitikot pyrkivät ratkaisemaan, mutta samalla liitolla on ollut perustellut syyt vastustaa määrättyjä yksityiskohtia säännösmuutoksissa. Syynä on ollut potilasturvallisuus eikä lääkärien yksipuolisten etujen ajaminen, kuten populistisesti on julkisuudessa joskus esitetty. Lääkärit eivät voi ajaa etujaan yksipuolisesti, sillä mikä ei ole potilaan etu, ei voi olla myöskään lääkärin etu - ja luonnollisesti myös toisin päin. Jos terveyspalvelujärjestelmä ei toimi, jäsenemme joutuvat työskentelemään vaikeissa olosuhteissa. Siten Lääkäriliiton edun mukaista on valvoa potilaan etua ja pyrkiä kehittämään terveyspalvelujärjestelmää yhdessä vastuullisten tahojen kanssa.

Tulin Lääkäriliiton puheenjohtajaksi sikäli ulkopuolelta, että en aiemmin ollut toiminut hallituksessa. Olen ollut erittäin tyytyväinen liiton toimiston työskentelyyn ja palvelualttiuteen niin hallituksen jäseniä kuin jäsenistöä kohtaan. Ilman toimiston tukea en olisi lukemattomista töistäni kunnialla selvinnyt. Haluan kiittää myös hallituksen jäseniä aktiivisesta ja uhrautuvasta toiminnasta jäsenistön eteen. Hallituksen jäsenyys vaatii aikaa, joka täytyy nipistää muutoinkin vähästä vapaa-ajasta. Lääkäriliitto ei voi toimia ellei siellä ole aktiiveja lääkäreitä tuomassa omaa työpanostaan altruistisesti yhteisen hyvän parantamiseen. Kaikki hallituksen jäsenet ovat olleet oman vastuualueensa erinomaisia kehittäjiä ja asiantuntijoita, joiden työn hedelmiä me jäsenet saamme nauttia.

Lue myös

Kuluneen kolmen vuoden aikana Lääkäriliitto on panostanut jäsenpalveluun ja järjestötyöhön niin taloudellisesti kuin myös henkilöstöresurssien osalta. Kuitenkin valtuuskunnan vaaleissa äänestysaktiviteetti laski, mikä kuvannee jonkinasteista vieraantumista liitosta. Onkin ilmeistä, että järjestötoiminnan kehittäminen edelleen kuuluu liiton tulevaisuuden isoihin ja merkittäviin haasteisiin. Minä uskon, että jäsenet eivät tiedä, missä kaikissa asioissa liitto on heitä suoraan tai epäsuoraan auttanut. Siten liitolla on parantamista jäsentiedotuksessaan.

Liiton toiminnan kohde on jäsenten palvelu. Samalla kuitenkin on muistettava, ettei liitto voi palvella lääkäreitä, elleivät myös jäsenet ole valmiita työskentelemään liiton luottamustehtävissä. JFK on sanonut: Don't ask what your country can do for you, but what you can do for your country. Jäsenten halu olla joltain osin mukana liiton toiminnassa ja jäsenkunnan yhtenäisyys ovat jatkossakin Lääkäriliiton menestyksen edellytys ja voima. On ollut miellyttävää havaita, kuinka voimakas on lääkäreiden yhteenkuuluvaisuuden tunne. Lakon aikana totesin usein, että yhteistä lääkärikuntaa ei voi voittaa. Ja se pätee jatkossakin. Ja sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta tarvitsemme, kun palvelujärjestelmiä uusitaan.

Toivotan onnea ja menestystä uudelle hallitukselle ja sen puheenjohtajalle, Pekka Anttilalle. Lopuksi haluan vielä kiittää erityisesti vaimoani Annelia, joka on auttanut ja tukenut minua tässä työssä kaiken aikaa. Varsinkin pitkän työtaistelun aikana kotijoukkojen tuki oli välttämätön ja tärkeä voimavara. Hyvää jatkoa hyvät kollegat sekä kiitos kuluneen kolmen vuoden aikana saamastani tuesta ja palautteesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030