Lehti 41: Liitto toi­mii 41/2016 vsk 71 s. 2590 - 2591

Sote-uudistus on suunnittelupöytävaiheessa

– Vielä vaaditaan melkoinen kirjo konkreettisia toimia ennen kuin sote-uudistus on valmis, kertoi Tuomas Pöysti ­luottamusmiehille.

Tuija Metsäaho
Kuvituskuva 1

Mika Kiviaho ja Tuomas Pöysti kertoivat luottamusmiehille sote-uudistuksen vaiheista.

Kevan auditorio oli ääriään myöten täynnä, kun Lääkärikartellin luottamusmiesten neuvottelupäivä käynnistyi syyskuun lopussa.

Päivän varsinainen teema keskittyi sote-uudistuksen tilanteeseen. Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sosiaali- ja terveysministeriöstä kertasi, missä mennään. Hallitus oli vahvistanut edellisenä päivänä linjaukset, joilla uusissa maakunnissa toteutetaan digitalisaatiota ja siinä tarvittavaa ICT-toimintaa eli tieto- ja viestintäteknologiaa.

Pöysti piti tehtyä päätöstä erittäin merkittävänä.

– On tehty myös linjaus potilastietojärjestelmistä. Julkiselle puolelle on arvioitu, että kaksi järjestelmää olisi perusteltua.

Sote-uudistuksessa on meneillään valmistelutilanne.

– Lausuntoja odotellaan. Maakuntakierroksia on käyty, ja niissä on esitetty hyviä kysymyksiä ja huomioita, joita työstetään ennakkoon.

– Tällä hetkellä ollaan sotessa vasta suunnittelupöytävaiheessa. Vielä vaaditaan aikamoinen kirjo konkreettisia toimia.

Pöysti kertoo, että tulevaisuudessa annetaan enemmän tilaa alueelliselle tavalle järjestää palvelut. Maakunta on ylin päätöksentekijä. Maakuntavaltuustot aloittavat toimintansa 1.3.2018. Maakuntahallitus johtaa toimintaa. Ylin virkamies on maakuntajohtaja, hän kuvaa uutta mallia.

Pöystin puhelin soi kesken esityksen. Pääministeri Juha Sipilällä on asiaa. Siihen puheluun on vastattava.

Palvelusetelistä asiakasseteliksi

Pöysti kuvasi asiakkaan valinnanvapauteen vaikuttavia ydinpalveluita, joissa on tyypilliset perusterveydenhuollon palvelut.

– Nykyinen palveluseteli muuttuu asiakasseteliksi, jonka turvin voi hakeutua jatkokonsultaatioon.

Perustavoitteet ovat edelleen ennallaan: palveluiden yhtenäisen saatavuuden parantaminen, terveyserojen kaventaminen ja tasa-arvoinen, yhdenvertainen pääsy julkisiin palveluihin, Pöysti sanoo.

Yleisö lämpenee. Kuka valvoo, miten seteliä käytetään? Valitseeko asiakas esimerkiksi leikkaukseen niin sanotun tavallisen lääkärin, jos käytössä on myös guru?

Pöystin mukaan maakunta päättää asiakassetelin hinnoittelusta. Asiantuntijan kanssa seurataan, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon.

Entä kuka miettii, mitä kaikkea palvelusetelillä saa?

– Tarvearviointi tehdään perustason palvelutiimissä, Pöysti vastaa.

Mukaan muutokseen

Työterveyslääkäri Mika Kiviaho kertoo luottamusmiehen näkökulmasta Keski-Suomessa.

– Keski-Suomen sote 2020 -suunnittelu on ollut hyvin pitkäjänteistä. Konkretiaa on vielä vähän, ja odotamme toteutusvaihetta.

Kiviaho huokuu myönteistä asennetta. Hän kysyy, mitä menetetään, jos lähdetään mukaan muutokseen.

– Olen törmännyt asenteeseen, että asiakkaan eduksi tässä toimitaan, kunhan oma työ ei muutu. Vaarantaako muutos meidän lääkärien ammatillista työn mielekkyyttä?

Lue myös

Lämpöisessä auditoriossa tunnelma kuumenee entisestään. Aleneeko palkka? Missä työpisteessä työskentelen? Rajoitetaanko erikois- tai perusterveydenhuollon lisätyötä?

Potilaan valinnanvapaus ei herätä ihastusta.

– Minut on koulutettu hoitamaan potilasta eikä palvelemaan asiakasta. En ole mikään markkinapelle, joka omalla viehättävällä olemuksellaan kerää asiakkaita. Asiakaslähtöinen ajattelutapa ei yksinkertaisesti sovi minulle, lataa eräs kokenut luottamusmies.

Sote-uudistus herättää paljon pelkoja. Sitä ei nähdä hyvänä, että julkinen ja yksityinen puoli ryhtyvät kilpailemaan keskenään.

Kiviaho rauhoittelee kollegoitaan ja kehottaa kaikkia lähtemään mukaan muutoksen valmisteluun.

– Nörttejä on mukana jo tarpeeksi. Nyt tarvitaan vahvaa lääketieteellistä osaamista. Kollegiaalista tukea tarvitaan myös.

Lääkärikartellin luottamusmiesten neuvottelupäivä järjestettiin 27.9.2016 Kevassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030