Lehti 41: Liitto toi­mii 41/2002 vsk 57 s. 4138 - 4139

Vaasan sairaanhoitopiiri yhä vailla paikallista sopimusta Kun paikallinen sopiminen mättää...

Vaasan sairaanhoitopiirissä ei olla päästy yksimielisyyteen paikallisesta sopimuksesta, jonka lääkärikunta voisi hyväksyä.

Mika Vehkasaari

- Me olemme käytännössä ainoa sairaanhoitopiiri, jossa asiasta riidellään. Paikallinen sopiminen ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Vaikka jyystät ja jyystät ja teet työsi kaiken taiteen sääntöjen mukaan, niin lopputulos voi olla huono, kertoo tilanteesta pääluottamusmies Inger Karumo Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Nykyinen lääkärien virkaehtosopimus perustuu siihen, että työn arviointi on palkkauksen perusteena. Joissakin yliopistollisissa sairaaloissa paikallisia sopimuksia on tehty jo vuonna 2000.

- Paikallinen sopiminen on sinänsä ihan ok. Paikallinen sopiminen lisääntyy. Tulisi olla vain niin, että toisellakin osapuolella olisi halua sopia. Tässä on kuitenkin ihan hampaaton, kun järkipuhe ei toimi.

Vaasan sairaanhoitopiirissä suostuttiin vasta tämän vuoden huhtikuussa edes keskustelemaan paikallisesta sopimuksesta.

- Heti lääkärilakon päättymisen jälkeen syyskuussa 2001 aloin puhua työnantajapuolen kanssa siitä, että paikallisia sopimuksia tehdään ympäri maata ja meidänkin sairaanhoitopiirissä tulisi sellainen tehdä, muistelee Karumo.

Viime vuoden lopulla Vaasan sairaanhoitopiirissä päätettiin perustaa lääkärien työnarviointi -ryhmä, johon kuului edustus sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta.

- Työnantajapuoli kasasi työryhmän kuitenkin vasta tämän vuoden huhtikuussa eli puolisen vuotta sen jälkeen kuin olisi pitänyt. Esimerkiksi Seinäjoella hyväksyttiin ensimmäinen versio jo tammikuussa. Tässä työryhmässä sanoin koko ajan, että paikallinen sopimus ja lääkärien työnarviointi pitäisi saada tehtyä kuten muuallakin, kertoo Karumo.

Lisäksi oli olemassa lääkärien rekrytointi -työryhmä.

- Se perustettiin, koska Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on suuri lääkäripula. Tämä työryhmä työskenteli tämän vuoden tammikuusta maaliskuuhun. Sen työn lopputuloksena syntyi paperi, jossa todetaan, että palkkauksen on oltava kilpailukykyinen ja oikeudenmukainen. Tämä on Vaasan keskussairaalan lautakunnan hyväksymä ja tavallaan pohja kaikelle.

TARJOTTU EUROMÄÄRÄISIÄ KOROTUKSIA, EI PROSENTUAALISIA

Lääkärien työnarviointi -ryhmä työskenteli tämän vuoden elokuulle asti. Pääluottamusmies Inger Karumo sanoo, että neuvotteluissa tapahtui pikku hiljaa lähentymistä.

- Asiaa jyystettiin puolisen vuotta, mutta yksimielisyyteen ei kuitenkaan päästy. Vastapuoli ajoi palkankorotuksissa euromääräistä korotuslinjaa. Se ei millään uskonut, että korotukset eivät voi olla euromääräisiä. Siinähän on kyseessä SAK-lainen ns. pennilinja. Akateemisillahan aloilla korotusten on tapana olla prosentuaalisia.

Muissa sairaanhoitopiireissä korotukset ovat olleet prosentuaalisia tai ne on kytketty prosenttiin.

- Esimerkiksi henkilökohtaiset lisät ovat kaikkialla muualla prosentuaa-lisia.

Karumo sanoo, että korotustason olisi pitänyt olla samalla tasolla kuin ympäröivissä sairaanhoitopiireissä.

- Ehdotettu korotustaso oli meillä selvästi huonompi kuin vaikkapa Seinäjoella.

Hän muistuttaa, että ehdotettu sopimus ei olisi taannut Vaasan sairaanhoitopiiriin lääkäreitä.

- Meillä on posketon lääkäripula. Vain 54 prosenttia erikoislääkärin viroista on täytettynä kokopäiväisillä erikoislääkäreillä. Nuoret ovat lähdössä erikoistumaan ja meillä on yksiköitä, joissa ei ole yhtään lääkäriä. Esimerkiksi psykiatriassa on 3,5 psykiatria, kun virkoja on 22 kappaletta.

VALITUS TEHTY HALLITUKSELLE

Vaasan sairaanhoitopiirin henkilöstöjaosto, joka muodostuu luottamushenkilöistä, sai käsiteltäväkseen paperin, josta ei ollut minkäänlaista yksimielisyyttä. Henkilöstöjaosto muodostaa eräänlaisen väliportaan hallinnon.

- Kokoukseen ei viety olleenkaan minun esitystäni, jonka olin esittänyt työryhmän kokouksessa. Jouduin toimittamaan sen itse henkilöstöjaoston jäsenille. Minun paperini vastasi Seinäjoen sopimusta, kertoo Karumo.

Henkilöstöjaosto päätti, että työantaja- ja työntekijäpuolen välillä käydään asiasta neuvottelut.

- No, neuvottelut käytiin ja yritin tulla niin paljon vastaan kuin vain mahdollista. Siinä en voinut tulla kuitenkaan vastaan, että tehtäisiin SAK:n pennilinjan mukainen sopimus, joka on olennaisesti huonompi kuin ympäröivissä sairaanhoitopiireissä.

Lopputuloksena henkilöstöjaosto päätti yksipuolisesti hyväksyä 24. syyskuuta työantajapuolen paperin.

- Se ei ole sopimus, eikä siitä tule sopimusta. Olen tehnyt sairaanhoitopiirin hallitukselle valituksen, jossa esitän asian palauttamista uudelleen neuvoteltavaksi ja sovintoon pääsemiseksi.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 16. lokakuuta.

- Olen viime syyskuusta lähtien kertonut lääkäreille, että kyllä me saamme samanlaisen sopimuksen kuin muutkin. Kaikki odottivat sitä, että pystyisimme rekrytoimaan tänne lääkäreitä. On olemassa rekrytointilisä ja pulaVES -lisä, mutta ne ovat määräaikaisia. Ei kukaan tule töihin tietäen, että kahden vuoden kuluttua palkka putoaa. Lääkärit ovat meillä hirveän pettyneitä tästä tilanteesta. On naurettavaa, että meillä on rekrytointiohjelma, mutta siltä puuttuu pohja.

Karumo kertoo, että Vaasan sairaanhoitopiirin aluesairaaloissa on jo nyt korkeampi palkkataso kuin Vaasan keskussairaalassa.

- Niissä työskenteleville lääkäreille esitetty paperi olisi tietänyt palkkatason laskua. Vaasan keskussairaalan lääkäreille se olisi tuonut ihan marginaaliset korotukset. Laskin, että esimerkiksi ylilääkärille se olisi antanut 21 euron korotuksen.

Yleensä paikallisissa sopimuksissa on ollut pakottavia korotuksia.

- Tässä esityksessä niitä olisi ollut vain LKT:lle ja dosentille, mitkä meillä on jo nyt olemassa. Koska nekin ovat euromääräisiä, ne olisivat alemmat kuin nyt. Nythän ne lasketaan prosenttina omasta palkasta.

PYRITTY SELKEYTEEN JA NOPEAAN AIKATAULUUN

Vaasan keskussairaalan sairaalanjohtaja Timo Keistinen kertoo, että palkkahinnoittelua ohjeeksi tehtäessä on tavoitteena ollut nopea aikataulu.

- Kun sitä pitää vähintään kerran vuodessa tarkistaa, niin selkeyden vuoksi on pyritty käyttämään euromääräisiä korotuksia. Uusi hinnoittelu on jo otettu käyttöön uudessa rekrytoinnissa ja esimerkiksi anestesiologien kohdalla.

Miksi Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole päästy yksimielisyyteen paikallisesta sopimuksesta?

Lue myös

- Tämä ei tosiaan ole paikallissopimus, vaan työantajan hinnoitteluohje ylilääkäreille ja tulosyksikön johtajille, jotta sairaalassa olisi yhtenäinen käytäntö. Tällä ohjeella on päästy selkeyteen. Se on saanut toisaalta hyvääkin vastaanottoa, joskin myös kritiikkiä.

- Yksi kritiikin kohde on ollut, että se tarjoaa alkuvaiheessa korkeammat palkat uusille tulijoille kuin talossa oleville. Voidaan kysyä, onko se oikein vai väärin. Kyse on asioiden arvottamisesta. Tavoitteena on, että talossa nyt olevien palkkaus nousisi hyvin nopeasti samalla tasolle.

Keistinen muistuttaa Lääkäriliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tekemistä palkkavertailuista eri sairaanhoitopiireissä.

- Niiden perusteella Vaasan keskussairaala on maksanut korkeimmat palkat. En usko, että tällä hetkellä tilanne olisi siitä kovin paljon muuttunut. Itse asiassa hinnoittelumme vastaa aika hyvin valtakunnan muita sopimuksia. Olemme tehneet palkkahinnoittelujen vertailuja Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan sairaanhoitopiirien välillä ja niiden perusteella Vaasa on maksanut keskimäärin korkeimmat palkat.

Pystytäänkö jatkossa rekrytoimaan lääkäreitä Vaasan sairaanhoitopiiriin?

- Tosiasia on kautta vuosikymmenten ollut se, että lääkäritilanteen huonontuessa Pohjanmaa on kokenut sen ensimmäisenä ja toipunut siitä viimeisenä. Tähän on yhtenä selityksenä se, että lääkärien koulutuspaikkakunnat sijaitsevat itse asiassa meistä kauempana kuin mistään muusta seudusta. Tällä hetkelläkin meillä on aika paha erikoislääkäripula. Palkkapolitiikassa siihen on pyritty vastaamaan siten, että Vaasa on maksanut valtakunnan korkeimmat palkat. Sillä ei kuitenkaan yksistään pärjätä, vaan tarvitaan varmasti paljon muutakin, tuumii Keistinen.

Henkilöstöpäällikkö Ann-Charlott Gröndahl kertoo euromääräisyyden taustalla olevista syistä.

- Jos lääkärillä on tietty pätevyys, hän saa tietyn euromääräisen korotuksen. Sitä ei olla kuitenkaan kytketty siihen palkkaan, jota maksetaan viran hoitamisesta. Meillä on asiaan tällainen näkökulma.

Hänen mukaansa muiden sairaanhoitopiirien sopimuksissa on paljon epäselvyyksiä.

- Niissä on paljon harkinnanvaraisia asioita. Pystyvätkö muut sairaanhoitopiirit todella toteuttamaan sen, mitä niillä on papereissa? Me olemme ainakin pyrkineet siihen, että meillä kahden vuoden sisällä olisivat kaikkien palkat tämän meidän mallimme mukaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030