Terveydenhuolto

Syövän takia jää yhä valtavasti elinvuosia elämättä

Eniten vuosia menetetään keuhkosyövän takia.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Suomessa menetetään yhteensä noin 193 000 elinvuotta vain yhden vuoden aikana todettujen syöpien takia. Menetettyjen elinvuosien määrä on miehillä hieman suurempi kuin naisilla.

Koko väestössä eniten elinvuosia menetetään keuhkosyövän takia. Seuraavaksi eniten menetetään imukudoksen ja verta muodostavan kudoksen syöpien, rintasyövän, suolistosyöpien ja haimasyövän takia.

Muissa syöpätaudeissa menetetyt elinvuodet ovat selvästi pienempiä.

Tiedot ilmenevät Suomen Syöpärekisterin tänään julkaisemasta Syöpä 2021 -tilastoraportista. Syöpätaakkaa tarkastellaan raportissa ensimmäistä kertaa menetettyjen elinvuosien näkökulmasta.

Eri syöpätaudeissa keskimääräinen sairastumisikä vaihtelee huomattavasti. Esimerkiksi kivessyöpään sairastuneilla miehillä se on 36 vuotta ja ihon okasolusyöpään sairastuneilla naisilla 80 vuotta.

Lue myös

Naiset menettävät arviolta 18 100 elinvuotta yhden vuoden aikana todettavien rintasyöpien takia. Miehet menettävät samassa ajassa todettujen eturauhassyöpien vuoksi 7 610 elinvuotta.

Rinta- ja eturauhassyöpiä todettiin vuonna 2021 suunnilleen yhtä paljon, reilut 5 000. Menetettyihin elinvuosiin vaikuttavat kuitenkin lisäksi sairastumisikä, eloonjäämisennuste ja väestön keskimääräinen elinajanodote.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030