Ajan­kohtai­sta

Ahti Tarkkanen sai merkittävän palkinnon amerikkalaiselta tiedesäätiöltä

Emeritusprofessori aloitti glaukoomatutkimuksen vuonna 1958 ja innostuu aiheesta edelleen.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Amerikkalainen tiedesäätiö Glaucoma Foundation on myöntänyt emeritusprofessori Ahti Tarkkaselle harvinaisen palkinnon, joka on nimeltään Robert Rich Award for Innovation and Excellence in Glaucoma.

Palkinnon perusteissa viitataan Ahti Tarkkasen vuonna 1958 aloittamaan ja yhä jatkuvaan glaukoomaan ja etenkin eksfoliaatiosyndroomaan kohdistuvaan tutkimustyöhön.

– Palkinto oli täydellinen yllätys. Säätiön hallitus jakaa niitä silloin kun jakaa, Tarkkanen kertoo.

Palkintoa ei voi hakea eikä siihen voi ehdottaa ketään. Aiemmin sen ovat saaneet saksalainen, singaporelainen ja amerikkalainen tutkija, jotka kaikki ovat silmätautien erikoislääkäreitä.

Aiheen ensimmäisiä tutkijoita

Tarkkanen on ensimmäisiä eksfoliaatiosyndrooman tutkijoita. Pitkä ura aiheen parissa alkoi, kun hän oli nuorena lääkärinä vuonna 1958 opiskelemassa ASLA-stipendillä Washingtonissa Yhdysvalloissa. Siellä hänen opettajanaan oli tunnettu silmätautien tutkija ja opettaja Bernard Becker.

Becker oli kuullut, että Suomessa eksfoliaatiosyndrooma olisi yleinen sairaus. Itse hän ei ollut koskaan kohdannut yhtään potilasta. Becker kehotti Tarkkasta tutkimaan asiaa. Suomeen palattuaan Tarkkanen ryhtyi toimeen.

Tutkimus on sittemmin osoittanut, että itse asiassa sairautta esiintyy kaikissa väestöissä, eikä sitä Suomessa ole sen enempää kuin muuallakaan. Suomessa eksfoliaatiosyndrooma on kuitenkin kuvattu ensimmäisenä maailmassa. Sen teki Jon Lindberg väitöskirjassaan vuonna 1917.

Tutkimus on kaikki kaikessa

Tarkkanen osoitti väitöskirjassaan, että eksfoliaatiosyndrooma on perinnöllinen sairaus. Se on merkittävä glaukooman riskitekijä: 30–40 prosenttia potilaista sairastuu oireettomaan glaukoomaan.

Lue myös

Tarkkanen seuraa alan tutkimusta tarkasti, ja myös oma tutkimustyö jatkuu.

– Eihän siitä eroon pääse: mietin sitä kaiken aikaa. Eksfoliaatiotutkimustyö on kaikki kaikessa, hän sanoo.

– Glaukooma johtaa hoitamattomana peruuttamattomaan sokeuteen. Suomessa on pian 100 000 glaukoomapotilasta. Se on kansanterveyden kannalta merkittävä sairaus, ja eksfoliaatio on mukana sitä aiheuttamassa.

Ahti Tarkkanen on Helsingin yliopiston silmätautiopin emeritusprofessori sekä HYKS:n silmätautien klinikan ylilääkäri emeritus. Hän on tehnyt koko työuransa HUS:ssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030