Ajan­kohtai­sta

Äidin tyypin 1 diabetes heikentää sikiön hyvinvointia

Korkealle verensokerille altistuneilla sikiöillä oli keskiraskauden aikana muun muassa sydämen vajaatoimintaa, selviää väitöstutkimuksesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Lääketieteen lisensiaatti Lara Lehtoranta tarkastelee väitöstutkimuksessaan sikiön sydämen ja verenkierron toimintaa ja kasvua poikkeavan sokeriaineenvaihdunnan luomassa ympäristössä. Hän halusi tutkia korkean verensokerin vaikutusta sikiön sydämen ja verenkierron toimintaan, koska seurantamenetelmien kehittymisestä huolimatta sikiöiden kohdunsisäisen hapenpuutteen ja kuoleman riski on lisääntynyt.

Lehtoranta havaitsi, että vaikka onnistunut insuliinihoito parantaa sikiön ja vastasyntyneen vointia, voi tyypin 1 diabeetikon sikiö huonommin kuin terveen äidin.

– Tyypin 1 diabeteksessa naisen sokeriaineenvaihdunta on poikkeava jo ennen raskautta verrattuna raskausajan sokeritautiin, joka kehittyy raskauden edetessä. Raskausaikana tyypin 1 diabeetikon sikiön riski kärsiä vartalon ja sydämen liikakasvusta, liiallisesta hapenkulutuksesta ja punasolujen muodostuksesta sekä lisääntyneestä hapenpuutteesta on kohonnut. Ultraäänitutkimuksen avulla voimme tutkia sikiön verenkiertoa ja päätellä sen säätelystä sikiön vointia, Lehtoranta kertoo tiedotteessa.

Korkean verensokerin vaikutusta sikiön hyvinvointiin tutkittiin koe-eläinmallilla. Lehtoranta huomasi, että korkealle verensokerille altistuneilla sikiöillä oli keskiraskaudessa sydämen supistus- ja rentoutumisvaiheen läpi kestäviä läppävuotoja sekä sydämen vajaatoimintaa. Loppuraskauden aikana sikiöiden sydämen toiminta poikkesi terveen emon sikiöstä vain sydämen rentoutumisvaiheen toiminnan aikana. Korkea verensokeri muutti kuitenkin sikiön sydäntä kudostasolla: sydänsolujen määrä oli runsaampi ja muun muassa sydämen kasvuun ja aineenvaihduntaan liittyvien geenien ilmentyminen oli poikkeava.

Lue myös

– Mielenkiintoista on, että sydänsolujen geenien muutokset näkyvät vielä syntymän jälkeenkin vastasyntyneillä ja vähän vanhemmilla poikasilla. Äidin diabeteksella on kauaskantoisia vaikutuksia, sanoo Lehtoranta.

Lehtoranta aikoo jatkossa keskittyä sikiön sydämen ja keskeisen verenkierron mittareiden tutkimiseen diabeetikoita hoitaessaan, koska väitöstutkimuksen perusteella sikiön vointia voidaan arvioida paremmin kuin ennen niiden avulla.

Lara Lehtorannan väitöskirja "Fetal heart and hemodynamics in diabetic pregnancy – Fetal cardiac and placental function in a rat model of maternal hyperglycemia and human type 1 diabetic pregnancies" tarkastetaan Turun yliopistossa keskiviikkona klo 12.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030