Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2018 vsk 73 s. 2318 - 2320

Älä jää yksin

Alle 35-vuotiailla lääkäreillä on muita suurempi riski joutua väkivallan uhriksi töissä.

Hertta Vierula
_empty_

Lähes puolet lääkäreistä kokee ajoittain väkivallan uhkaa työssään. Fyysinen väkivalta on harvinaisempaa, mutta moni joutuu silti hyökkäyksen kohteeksi.

Väkivallan uhriksi voi joutua millä vain lääkärin työpaikalla. Erityisen riskialttiita ovat päivystys ja psykiatria. Naiset ja alle 35-vuotiaat ovat muita suuremmassa riskissä joutua väkivallan kohteiksi.

Lääkäriliitto on nyt laatinut ohjeen siitä, miten toimia väkivaltatilanteissa.

Ohjeeseen on koottu neuvoja niin väkivallan uhrille kuin esimiehelle, työterveyshuollolle ja työsuojelullekin. Ohjeissa on myös osionsa rikosprosessille: millaisia rikoksia väkivallanteko tai väkivallan uhka voivat olla ja millaisia kokemuksia lääkäreillä on esitutkinnasta ja oikeudenkäynneistä.

Tilanteen jälkeen iskee shokki

Ohjeistus on laadittu asiasta kiinnostuneiden lääkäreiden aloitteesta. Alkusysäys oli Tampereen Lääkäripäivillä muutama vuosi sitten pidetty symposium lääkäreistä rikoksen uhrina. Yksi kokemuksistaan kertoneista lääkäreistä oli lastenlääkäri, LT Miia Virta.

– Tilaisuuden jälkeen työterveyslääkäri Anu Pekki otti minuun yhteyttä ja sanoi, että jos ohjeistusta lähdetään laatimaan, hän tulee mukaan. Saimme myös piiriylilääkäri Juho Kivistön innostumaan.

Virta kertoo, että väkivaltatilanteen jälkeen lääkäri voi olla shokissa.

– Silloin on hyvä, että käsillä on kirjalliset ohjeet siitä, miten kannattaa menetellä.

Ohjeissa todetaan, että esimies on vastuussa lääkärin työkyvyn arvioimisesta heti tapahtuman jälkeen. Fyysisten vammojen kohdalla tämä on itsestään selvää, mutta vaikka fyysisiä vammoja ei tulisi, tilanne voi aiheuttaa niin voimakkaan kriisireaktion, että työvuoroa ei voi jatkaa. Shokissa oma käsitys työkyvystä ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Potilasta on vaikea syyttää

Ohjeessa muistutetaan, että poliisille pitää herkästi tehdä ilmoitus. Vakavissa väkivaltatilanteissa se on työnantajan velvollisuus. Työtehtävissä olevan lääkärin lieväkin pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos, eli kriteeristö on erilainen kuin vapaa-ajalla.

– Kun rikos on virallisen syytteen alainen, lääkärin ei tarvitse miettiä, pitäisikö oikeusjuttuun lähteä.

Virran mukaan lääkärin on vaikea lähteä syyttämään potilasta oikeuteen asti. Siksi voi olla helpotus, jos asia ei ole omissa käsissä.

Poliisikuulusteluun kannattaa valmistautua huolella. Poliisi käsittelee tapahtunutta eri tavoin ja erilaisin sanoin kuin lääkäri, mikä voi tuntua hämmentävältä.

Kun kukaan ei auta

Virta on huomannut, että yleinen asenne – niin väkivallan uhreilla kuin työnantajallakin – on usein, että "kyllä lääkäri selviää". Fyysiset vammat hoidetaan, mutta henkisten jälkien korjaaminen saattaa jäädä puutteelliseksi.

– Liian usein kuulee väkivallasta hurjia tarinoita, jotka päättyvät siihen, että kukaan ei auttanut, vaan lääkäri jäi yksin.

Työryhmän yhtenä tavoitteena onkin, että lääkäreiden kohtaamasta väkivallasta aletaan puhua. Virta pohtii, että lääkärien päihteidenkäytön, itsemurhien ja alan vaihtojen taustalla voi olla hoitamattomia traumoja.

– Työssä kohdattu väkivalta ja sen seuraamukset lääkärille itselleen tuntuvat usein olevan vaiettuja salaisuuksia.

Lue myös

Työryhmä ottaa mielellään vastaan palautetta ohjeistuksesta. Ohjeistus löytyy osoitteesta: https://www.laakariliitto.fi/tutkimus/raportit/

Palautetta voi lähettää Juho Kivistölle: juho.kivisto@laakariliitto.fi

Miten toimia väkivaltatilanteen jälkeen?

• Älä jää yksin.

• Älä syytä tapahtuneesta itseäsi.

• Pidä huoli, että vammat hoidetaan hyvin.

• Varmista, että työkykysi arvioidaan tilanteen jälkeen.

• Ilmoita asiasta mahdollisimman pian esimiehellesi ja tee työturvallisuusilmoitus.

• Osallistu tilanteen läpikäymiseen, jos suinkin pystyt.

• Ole yhteydessä työterveyshuoltoon.

• Pidä kiinni oikeudestasi jälkiseurantaan.

• Hae korvauksia vakuutusyhtiöstä.

• Ota yhteys Lääkäriliittoon jos tarvitset neuvoja lakimieheltä tai yhteyden luottamuslääkäreihin.

• Tee tarvittaessa rikosilmoitus. Pyydä rikosoikeuteen perehtyneeltä lakimieheltä neuvoja omien oikeuksiesi selvittämiseksi.

• Etsi vertaistukea.

• Hanki tarvittaessa traumoihin perehtyneen psykiatrin arvio ja terapiaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030