Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2002 vsk 57 s. 4441

Britit kieltävät ASA:n lasten ja nuorten kuumelääkkeenä Suomessa käyttö muutenkin vähäistä

Marianne Jansson

Britannian lääkevieranomaiset aikovat tiukentaa ohjeita asetyylisalisyylihappovalmisteiden käytöstä. Uusien varoitustekstien mukaan alle 16-vuotiaiden ei pidä käyttää ASA:a muuten kuin lääkärin määräyksestä.

Kiellolla halutaan minimoida erittäin harvinaisen Reyen oireyhtymän mahdollisuus, sillä riskin on havaittu kasvavan, jos ASA:a käytetään kuumelääkkeenä virustaudin yhteydessä. Suomessakin asiasta varoitetaan lääkepakkauksissa eikä ASA-valmisteita suositella lasten ja nuorten ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi.

Brittiviranomaiset toteavat, että vaikka riski on äärimmäisen pieni, se on tarpeeton, koska muitakin vaihtoehtoja lasten kuumelääkkeeksi on tarjolla.

- Kyllä Suomessakin voi suhtautua samalla tavalla. Asia ei kuitenkaan ole käytännössä ongelma, sillä ASA:n käyttö lasten kuumelääkkeenä on meillä joka tapauksessa hyvin vähäistä, sanoo dosentti Kalle Hoppu Myrkytystietokeskuksesta.

Suomessa lasten kuumelääkkeinä yleisimmät ovat parasetamoli, naprokseeni ja ibuprofeeni. ASA:n tiedetään aiheuttavan enemmän suolistosivuvaikutuksia kuin nämä kuumelääkkeet, joten siksikin sen välttämiseen on syytä.

Lähes yksinomaan lapsilla ilmenevä Reyen oireyhtymä voi tulla kuumeisen virusinfektion yhteydessä, myös ilman lääkitystä. Oksentelulla ja tajunnan häiriöillä alkava oireyhtymä johtaa usein fataaleihin aivo- ja maksavaurioihin.

Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan yhteys kahteen influenssavirustyyppiin ja vesirokkoon, muiden infektioiden yhteydestä ei ole varmuutta. Influenssarokotusta on suositeltu Suomessakin pitkäaikaista ASA-hoitoa esimerkiksi hyytymisriskin vuoksi saaville lapsille ja nuorille.

Oireyhtymän syitä ei täysin tunneta, eikä varmuutta yhteyksistä ole helppo saada, koska sairaus on harvinainen ja koska lääkkeen ottaminen kuumeeseen on yleistä. Jo sinänsä pienen riskin suurentuminen ASA:a käytettäessä havaittiin alun perin, kun verrattiin parasetamolia ja ASA:a saaneita. Tapauksia oli molemmissa ryhmissä, mutta ASA-ryhmässä kymmenkertainen määrä. Tavallaan käänteistä vahvistusta yhteydelle saatiin myöhemmin.

Lue myös

- Yhteys löydettiin Britanniassa ja Yhdysvalloissa aikana, jolloin ASA oli johtava valmiste myös lasten kuumelääkkeenä. Kun varoitukset tulivat, käyttö väheni huomattavasti ja samalla väheni myös Reyen oireyhtymän esiintyminen, kertoo Kalle Hoppu.

Britanniassa kiellettiin jo vuonna 1986 antamasta ASA-valmisteita alle 12-vuotiaille. Kalle Hopun mukaan vastikään lastenfarmakologien kongressissa brittilääkärit kertoivat kieltoikärajan nostamisen tulleen ajankohtaiseksi, kun viime vuosina Britanniassa on todettu joitakin Reyen oireyhtymään liittyviä 12-16-vuotiaiden kuolemantapauksia, joissa myös ASA on ollut mukana.

- Sinänsä on aivan loogista, että kun lääke ei ole kovin hyvä lasten käyttöön ja kuolemantapauksiakin on ollut, niin se voidaan kieltääkin. Suomessa kieltäminen tuskin muuttaisi tilannetta mitenkään, pohtii Kalle Hoppu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030