1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Durvalumabi tehoaa keuhkosyöpään, mutta kustannukset ovat suuret
Ajan­kohtai­sta

Durvalumabi tehoaa keuhkosyöpään, mutta kustannukset ovat suuret

Fimea on julkaissut arviointikoosteen syöpälääke durvalumabista.

Durvalumabi tehoaa keuhkosyöpään, mutta kustannukset ovat suuret Kuva 1 / 1

Durvalumabihoito on tarkoitettu potilaille, jotka sairastavat paikallisesti edennyttä, leikkaukseen soveltumatonta ei-pienisoluista levinneisyysasteen III keuhkosyöpää, ja joiden tauti ei ole edennyt kemosädehoidon jälkeen.

Tämän potilasryhmän aiempi hoito on ollut seuranta.

Fimean arviointikoosteen mukaan durvalumabihoito viivästyttää taudin etenemistä oleellisesti potilailla, joiden kasvain on PD-L1-positiivinen. Durvalumabihoito myös pidentää merkittävästi elossaoloaikaa tässä potilasjoukossa.

Hoitoon liittyviä vakavia haittoja oli durvalumabia käyttäneiden ryhmässä 12 prosentilla ja lumeryhmässä 5 prosentilla potilaista. Vakavia haittavaikutuksia oli yli 75-vuotiailla lähes kaksinkertainen määrä verrattuna alle 65-vuotiaisiin.

Potilaan yleiskunnon ja suorituskyvyn tulisi olla kohtalaisen hyvä kemosädehoitoa ja immunoterapiaa yhdistettäessä, Fimean sivuilla todetaan.

Hinnasta pitäisi neuvotella

Durvalumabihoidon keskimääräiset potilaskohtaiset lääke- ja annostelukustannukset ovat noin 87 000 euroa. Suomessa on arviolta 45 durvalumabihoitoon soveltuvaa potilasta.

Lue myös

Kokonaisuudessaan durvalumabihoidon tuoma lisähyöty on varsin merkittävä, Fimea arvioi. Näyttö siitä, että hoito hidastaa taudin etenemistä, on selkeä. Hoito vaikuttaisi pidentävän merkittävästi myös elossaoloaikaa, mutta vaikutuksen tarkkaa suuruutta ei vielä tiedetä.

Fimea kuitenkin toteaa, että ilman myyntiluvan haltijan ja sairaanhoitopiirien välisiä riskinjakosopimuksia durvalumabin lisäkustannus on huomattavan korkea. Myyntiluvan haltija on ilmaissut halukkuutensa neuvotella hallitun käyttöönoton sopimuksista sairaaloiden kanssa.

Näiden puitteissa ja näytön perusteella hoidon käyttöönotto vaikuttaa järkevältä, Fimea summaa.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.