1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen
Ajan­kohtai­sta

Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen

Samaan aikaan finasteridi oli kuitenkin yhteydessä korkean maligniteettiasteen eturauhassyövän lisääntymiseen 18 vuoden seurannassa NEJM:n tutkimuksen mukaan.

Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen Kuva 1 / 1

Finasteridin yhteys eturauhassyövän vähenemiseen oli merkittävä, mutta korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpän lisääntymisen ja kyseisen lääkkeen käytön välillä oli yhteys. Finasteridi vähensi eturauhassyövän riskiä noin kolmanneksella. Näin kertoo NEJM:n tutkimus.

Korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpä oli yleisempi finasteridia saaneessa ryhmässä kuin lumeryhmässä, mutta merkittäviä eroja eloonjäämisessä yleensä tai eloonjäämisessä eurauhassyövän diagnosoinnin jälkeen ei ollut ryhmien välillä 18 vuoden seuranta-aikana.

Tutkimuksessa satunnaistettiin 18 880 miestä. Eturauhassyöpä diagnosoitiin 989 mieheltä, jotka kuuluivat finasteridinia saaneeseen 9 423 miehen ryhmään (suhteellinen riski 0,70, 95 %:n luottamusväli 0,65–0,76). Eturauhassyöpään sairastui 9 457:stä lumeryhmän miehestä 1 412.

Finasteridilääkitystä saanessa ryhmässä 3,5 %:lla ja lumeryhmässä 3 %:lla diagnosoitiin korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpä (suhteellinen riski 1,17, 95 %:n luottamusväli 1–1,37).

Finasteridiniryhmässä kuoli 2 538 miestä ja lumeryhmässä 2 496. Viidentoista vuoden eloonjäämisluvut olivat vastaavasti 78 % ja 78,2 %. Kuolemanriski finasteridinia saaneessa ryhmässä oli 1,02 (95 %:n luottamusväli 0,97–1,08).

Matalan maligniteettiasteen eturauhassyöpää sairastavien miesten eloonjäämisluku kymmenen vuoden aikana oli 83 % finasteridiniryhmässä ja 80,9 % lumeryhmässä. Vastaavat luvut korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpää sairastavilla olivat 73 % ja 73,6 %.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.