Ajan­kohtai­sta

Geneettiset tekijät selittävät osittain riskikäyttäytymistä

Yksittäisten geenien vaikutus on pieni, mutta niiden yhteisvaikutus on merkittävä.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Geneettiset tekijät selittävät osittain riskikäyttäytymistä, osoittaa kansainvälinen tutkimus, jossa on mukana myös tutkijoita Oulun yliopistosta.

Monitieteisessä tutkimuksessa muodostettu monigeeninen indikaattori pystyi selittämään vajaat kaksi prosenttia riskinsietokyvyn vaihtelusta väestötasolla. Tutkijat havaitsivat, että geeneissä olevilla 124 muutoksella on yhteys halukkuuteen ottaa riskejä. Niillä on yhteys myös muihin riskikäyttäytymisen ilmenemismuotoihin, kuten tupakointiin, alkoholin kulutukseen ja riskisijoittamiseen.

Tutkimuksessa löydettiin myös selkeä yhteys aivotoimintojen aktiviteettiin liittyvän säätelyn ja riskimittausten väliltä. Tämä taas varmentaa sitä näkemystä, että riskikäyttäytymiseen liittyvä geneettinen ja biologinen tausta on erittäin monimuotoinen. Yhtä selittäjää ei löydy, todetaan tiedotteessa.

Seuraavaksi onkin syytä tutkia ympäristötekijöiden ja riskikäyttäytymisen yhteisvaikutuksia.

Lue myös

Yhteiskuntatieteellisen genetiikkatutkimuksen konsortio Social Science Genetic Association Consortium (SSGAC) toteuttamassa tutkimuksessa yhdistettiin yli miljoonan ihmisen riskiasenteisiin ja riskikäyttäytymiseen liittyvät geneettiset tiedot toisiinsa. SSGAC:hen kuuluu kaikkiaan 100 syntymäkohorttia eri puolilta maailmaa.

Tutkimuksen toteutuksessa oli mukana 69 tutkijaa eri kohorteista. Kyseessä on tähän asti laajin riskeihin liittyvä genetiikkatutkimus. Tutkimus on julkaistu Nature Genetics -aikakausilehdessä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030