1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut
Ajan­kohtai­sta

Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut

Vankiterveydenhuolto yhdenmukaistuu yhä enemmän muun terveydenhuollon kanssa, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston raportti.

Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut Kuva 1 / 1

Hoidon järjestäminen on onnistunut hyvin vankiterveydenhuollossa, toteaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston raportti.

Hoitoon pääsy toteutuu pääsääntöisesti potilaiden terveydentilan edellyttämässä ajassa. Potilasturvallisuus, laadunhallinta ja organisaation omavalvonta ovat kehittyneet voimakkaasti lyhyessä ajassa. Hoidon laadun ja potilasturvallisuuden voidaankin nähdä yhdenmukaistuvan muun terveydenhuollon kanssa.

Haasteita vankiterveydenhuollossa on esimerkiksi lääkäreiden rekrytointi erityisesti potilasmäärältään pienillä ja toisistaan etäällä sijaitsevilla poliklinikoilla.

Potilastietojärjestelmä monin osin vanhentunut

Hoitoon liittyviä erityisiä haasteita ovat vankien piilossa olevien mielenterveysongelmien tunnistaminen ja mielenterveyden hoidon tarpeeseen vastaaminen. Vankiterveydenhuollon käytössä vielä toistaiseksi oleva potilastietojärjestelmä on monelta osin vanhentunut vastaamaan nykyisiin terveydenhuollon vaatimuksiin.

Lue myös

Toimitilojen soveltuvuus terveydenhuollon toimintaan vaihtelee erittäin paljon. Esimerkiksi Vankisairaalan puutteellisten tilojen vuoksi naisvankien somaattista osastohoitoa ei pystytä tarjoamaan yhdenvertaisesti miesvankien kanssa. Kehitettävää on myös muun muassa valvontahenkilöstön lääkehoidon osaamisessa ja toteuttamisessa, mitä parannetaan yhteistyössä vankiterveydenhuollon sekä Rikosseuraamuslaitoksen vankiloiden kanssa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toteutti suunnitelmalliseen valvontatyöhön perustuvaa ohjaus- ja arviointikäyntiä yhteensä 30:een vankiterveydenhuollon toimipaikkaan 2016–2018. Käynnit tehtiin kaikille vankiterveydenhuollon poliklinikoille ja sairaanhoitoyksiköihin. Osa käynneistä toteutettiin yhteistyössä Valviran kanssa. Ohjaus- ja arviointikäynnit eivät korvaa tarkastusluonteista valvontaa, eivätkä koskaan organisaation omavalvontaa.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tampereen yliopistosta valmistuvat lääkärit vannovat valansa

Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneet juhlivat valmistumistaan perjantaina 29.

Ajassa
Suuret sairaalat vetävät puoleensa erikoislääkäreitä

Erikoislääkärit ovat keskittyneet yliopistollisiin maakuntiin, toteaa STM:n tuore selvitys.

Ajassa
Saarni: Julkisen terveydenhuollon legimiteetti vaarassa

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni perää perusterveydenhuoltoa kuntoon sote-kuviosta riippumatta.

Tieteessä
Vauvan poikkeava liikehdintä näkyy videolla tekoälyn avulla

Yksinkertainen videokuvaus vauvan liikkumisesta muutetaan tekoälyllä tiedoksi, jonka avulla voi arvioida lapsen kehitystä ja kuntoutuksen vaikuttavuutta.

Ajassa
Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta kehitettävä

Toiminnallisten häiriöiden hoidon ja kuntoutuksen toimintatavoista olisi laadittava kansallinen suositus, suosittelee Työterveyslaitos.

Ajassa
Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyy

Suolistosyöpien seulontapilotti alkaa huhtikuun alussa Tampereella ja Orivedellä ja kesään mennessä Jyväskylässä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä.