1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut
Ajan­kohtai­sta

Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut

Vankiterveydenhuolto yhdenmukaistuu yhä enemmän muun terveydenhuollon kanssa, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston raportti.

Hoidon järjestäminen vankiterveydenhuollossa onnistunut Kuva 1 / 1

Hoidon järjestäminen on onnistunut hyvin vankiterveydenhuollossa, toteaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston raportti.

Hoitoon pääsy toteutuu pääsääntöisesti potilaiden terveydentilan edellyttämässä ajassa. Potilasturvallisuus, laadunhallinta ja organisaation omavalvonta ovat kehittyneet voimakkaasti lyhyessä ajassa. Hoidon laadun ja potilasturvallisuuden voidaankin nähdä yhdenmukaistuvan muun terveydenhuollon kanssa.

Haasteita vankiterveydenhuollossa on esimerkiksi lääkäreiden rekrytointi erityisesti potilasmäärältään pienillä ja toisistaan etäällä sijaitsevilla poliklinikoilla.

Potilastietojärjestelmä monin osin vanhentunut

Hoitoon liittyviä erityisiä haasteita ovat vankien piilossa olevien mielenterveysongelmien tunnistaminen ja mielenterveyden hoidon tarpeeseen vastaaminen. Vankiterveydenhuollon käytössä vielä toistaiseksi oleva potilastietojärjestelmä on monelta osin vanhentunut vastaamaan nykyisiin terveydenhuollon vaatimuksiin.

Lue myös

Toimitilojen soveltuvuus terveydenhuollon toimintaan vaihtelee erittäin paljon. Esimerkiksi Vankisairaalan puutteellisten tilojen vuoksi naisvankien somaattista osastohoitoa ei pystytä tarjoamaan yhdenvertaisesti miesvankien kanssa. Kehitettävää on myös muun muassa valvontahenkilöstön lääkehoidon osaamisessa ja toteuttamisessa, mitä parannetaan yhteistyössä vankiterveydenhuollon sekä Rikosseuraamuslaitoksen vankiloiden kanssa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toteutti suunnitelmalliseen valvontatyöhön perustuvaa ohjaus- ja arviointikäyntiä yhteensä 30:een vankiterveydenhuollon toimipaikkaan 2016–2018. Käynnit tehtiin kaikille vankiterveydenhuollon poliklinikoille ja sairaanhoitoyksiköihin. Osa käynneistä toteutettiin yhteistyössä Valviran kanssa. Ohjaus- ja arviointikäynnit eivät korvaa tarkastusluonteista valvontaa, eivätkä koskaan organisaation omavalvontaa.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotauti ja tyypin 2 diabetes – kohtalokas yhdistelmä

Diabeteksen tunnistaminen sydänsairauden ilmene­misen jälkeen on edelleen ajankohtaista, kirjoittavat Tuomas Kiviniemi (kuvassa) ja Juhani Junttila.