Ajan­kohtai­sta

Huolestuttaako ehdotus päästää poliisi potilasasiakirjoihin?

Kollegat vastasivat Lääkärilehden gallupiin Turun Lääketiedepäivillä 7. marraskuuta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Josefiina Mäkelä

Kuvituskuva 2

Reijo Johansson

Kuvituskuva 3

Karoliina Sundberg

Kuvituskuva 4

Jere Kurki

Kysyimme neljältä lääkäriltä Turun Lääketiedepäivillä, miltä STM:n suunnitelma laajentaa poliisin pääsyä potilasasiakirjoihin kuulostaa. Huolestuttaako siinä jokin? Vaarantuuko luottamuksellinen potilas-lääkärisuhde tai potilaan hoito?

Josefiina Mäkelä, Kajaanin keskussairaala

– Onhan siinä omat ongelmansa. Ehkä kaikki potilaat eivät uskalla tulla hakemaan apua. Pelkäävät, että poliisi saa niitä asioita selville. Voi jättää apua hakematta, joten siltä kantilta ajateltuna riskialtis ajatus.

– Voi vaarantaa potilas-lääkärisuhteen, jos potilas jättää kertomatta asioita.

Reijo Johansson, eläkkeellä

– Vähän epäilyttävältä kuulostaa, mutta täytyy miettiä vielä. Vaikea ottaa kantaa vielä.

– Siinä on suurin riski, että potilaat eivät enää uskalla kertoa lääkärille asioita. Potilas jää hoitamatta, koska ei uskalla mennä hoitoon. Se ei ainakaan ole potilaan etu.

Karoliina Sundberg, Lohjan terveyskeskus

– Ensireaktiot STM:n suunnitelmaan eivät ole hyvät. Luottamus potilaaseen on minulla ainakin henkilökohtaisesti niin iso, että jos potilas tietää, että poliisi voi saada tiedot, se saattaa rajoittaa suhdetta.

– Minulla on ollut potilaita, jotka olisivat jättäneet asioita kertomatta, mikäli olisivat tienneet, että viranomaisilla on pääsy tietoihin. Lain suhteen olisi harkinta paikallaan.

Jere Kurki, Salon pääterveysasema

Lue myös

– Itse asiassa otsikon luin vain eilen, joten en ehtinyt perehtymään asiaan. Mikään ulkopuolinen taho ei kyllä saisi päästä potilasasiakirjoihin, joten vastareaktiota herättää. Uskoisin, että puheenvuoroja on kuitenkin kummankin puolesta. Siinä on varmaan on jotain pointtia, että joissakin tapauksissa voisi olla hyvä, että poliisi pääsisi näkemäänkin. Lähtökohtaisesti kaikki asiat mitä potilas-lääkärisuhteessa ilmenee, eivät ole poliisiasioita.

– Jos potilas ei hakeudu hoitoon sen takia, että poliisi pääsee tietoihin, se ei ole kenenkään etu. Potilas jää hoitamatta, kun ei kerro kaikista oireistaan. Silloin häntä ei voi hoitaa.

Kuva: Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030