1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Jopa 14 prosenttia nuorista työikäisistä kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta
Ajan­kohtai­sta

Jopa 14 prosenttia nuorista työikäisistä kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta

Neljännes vastaajista ei usko jaksavansa työssä eläkeikään asti.

Jopa 14 prosenttia nuorista työikäisistä kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta Kuva 1 / 1

Työikäisistä suomalaisista noin joka kymmenes kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta, selviää THL:n FinSote 2018 -tutkimuksen tuloksista. Yleisintä kuormittuneisuus oli nuorten työikäisten, 20–54-vuotiaiden ikäryhmässä: 14 prosenttia vastaajista. Nuoret naiset kokivat kuormittuneisuutta hieman enemmän kuin miehet. 55–74-vuotiaiden ikäryhmässä vastaava luku oli kahdeksan prosenttia.

THL:n mukaan tulos viittaa siihen, että osalla vastaajista on taustalla mieliala- tai ahdistuneisuushäiriö tai jokin muu mielenterveyshäiriö, joka heikentää työkykyä.

– Työikäisten kuormitukseen ja psyykkiseen oireluun tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari tiedotteessa.

Neljännes ei jaksa eläkeikään asti

Noin joka neljäs aikuinen ei usko jaksavansa työskennellä eläkeikään asti. Huonoiten meni alimman koulutusryhmän työntekijöillä, joista 33 prosenttia uskoi, että terveys pettää ennen eläkettä. Korkeakoulutetuista työntekijöistä näin arveli 14 prosenttia.

Lue myös

Koetussa työkyvyssä oli merkittäviä eroja kuntien välillä: parhaaksi työkykynsä kokivat Kauniaisissa, Espoossa ja Helsingissä asuvat, kun taas huonoimmaksi Rovaniemellä ja Hyvinkäällä. THL:n mukaan eroja voi selittää erilainen elinkeinorakenne tai työkykyä ylläpitävien palvelujen saatavuus.

Nyt julkaistut tulokset ovat 13 kunnasta: Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista, Turusta, Lahdesta, Kotkasta, Rovaniemeltä, Jyväskylästä, Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Nurmijärveltä ja Tuusulasta. Tulokset esitetään väestöä edustavina osuuksina.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.