Ajan­kohtai­sta

Kahdesti rokotettujen koronapotilaiden määrä Husissa kasvussa

Lähes puolet viime viikolla sairaalahoitoon otetuista koronapotilaista oli saanut kaksi rokoteannosta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kahdesti rokotettujen koronapotilaiden määrä Husin sairaaloissa on kasvanut. Viime viikon aikana sairaalahoitoon otetuista koronapotilaista lähes puolet oli saanut kaksi rokoteannosta.

Kun lokakuussa kaksi rokoteannosta saaneita potilaita otettiin Husin sairaaloihin noin kymmenen viikossa, niin viime viikolla näiden potilaiden määrä kasvoi kuuteentoista. Yhteensä viime viikolla uusia koronapotilaita otettiin hoitoon 34.

– Läpäisyinfektioiden lisääntyminen johtuu nykyisestä epidemiatilanteesta, jossa virusta on paljon liikkeellä. Rokotteiden teho on hyvä, mutta se ei ole sata prosenttia. Rokotteiden hyödyt ovat kiistattomat. Suurin osa rokotetuista tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita tai ei saa oireita lainkaan. Jos rokotettu saa tartunnan, oireettomana hän tartuttaa lyhyemmän aikaa kuin rokottamaton. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen ottaminen on tärkeää, sanoo vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi Husista.

Teholla vain yksittäisiä

Suurin osa kahdesti rokotetuista sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista on hoidettu vuodeosastoilla. Husin teho-osastoilla kahdesti rokotettuja potilaita on ollut vain yksittäisiä ja heillä tehohoidon tarpeeseen on vaikuttanut perussairaus.

Lue myös

– Husissa hoidossa olleista ja olevista kaksi kertaa rokotetuista potilaista suurin osa kuuluu johonkin koronavirustaudin riskiryhmään tai he ovat ikääntyneitä. Tiedossa on, että näillä ryhmillä rokotteen suoja on heikompi kuin perusterveillä työikäisillä ja nuorilla. Näille yli 60-vuotiaille ja sairautensa tai lääkehoitonsa takia riskiryhmiin kuuluville kolmannet rokoteannokset ovat tarpeelliset ja kaikkien, joille kolmatta rokotusta suositellaan, tulisi se ottaa nyt, sanoo Husin infektiolääkäri, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Tämänhetkisen linjauksen mukaisesti yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat saada kolmannen rokoteannoksen jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Muille ryhmille kolmas rokote annetaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta.

Hus on kehottanut sekä rokottamattomia että rokotettuja käyttämään kasvomaskia joukkoliikennevälineissä ja kaikissa yleisissä tiloissa, joissa ihmisiä liikkuu.

– On huolestuttavaa, että kasvomaskin käyttö on vähentynyt, vaikka epidemiatilanne on huonontunut, sanoo Ruotsalainen.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030