Ajan­kohtai­sta 30/1995 vsk 50 s. 3210

Kansanterveys-laitos aloittaa suuren rokotus-tutkimuksen

Kansanterveyslaitos aloittaa tänä syksynä tutkimuksen, jossa selvitetään kolmen uuden pneumokokkikonjugaattirokotteen suojatehoa pneumokokin aiheuttaman lasten välikorvatulehduksen ehkäisyssä. Tutkimus tehdään yhdessä Tampereen, Kangasalan ja Nokian terveyskeskusten kanssa, ja mahdollisuutta osallistua tutkimukseen tarjotaan kaikille näissä kunnissa asuville vastasyntyneille noin kahden vuoden ajan. Lapsen tulee olla tutkimukseen otettaessa noin kahden kuukauden ikäinen. Tavoitteena on saada mukaan noin 4 500 lasta.

Nykyinen pneumokokkirokote, polysakkaridirokote, suojaa yli 2-vuotiaita lapsia ja aikuisia vakavilta pneumokokki-infektioilta. Se ei kuitenkaan suojaa tarpeeksi aivan pieniä lapsia, jotka ovat korvatulehdusten suurin riskiryhmä. Konjugaattirokotteet ovat tähän asti tehdyissä tutkimuksissa saaneet aikaan vasta-aineiden muodostumista jo kahden kuukauden ikäisille vauvoille.

Lapset saavat rokotetta kahden, neljän, kuuden ja 12 kuukauden ikäisinä. Tutkimukseen osallistuvia lapsia varten perustetaan Tampereelle kuusi tutkimusklinikkaa ja Kangasalle sekä Nokialle kumpaankin oma klinikka. Lapsia seurataan kaksivuotiaiksi siten, että kukin lapsi käy klinikassa kahdeksan kertaa tarkastuksessa. Seurantaan kuuluu myös lapsen hengitystieinfektioiden ja korvatulehdusten hoito. Tutkimukset ja käynnit sekä klinikan määräämä välikorvatulehduksen lääkehoito ovat ilmaisia. Tutkimuksen tulokset valmistuvat vuoden 1999 syksyllä.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030