Ajan­kohtai­sta

Korona näkyy vastaanotolla

Kolme lääkäriä kertoo, miten koronavirus näkyy työpaikalla.

Minna PihlavaUlla Toikkanen Ja Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1

Hilkka Viitanen

Kuvituskuva 2
Ei tietoa

Kaarina Röning

Kuvituskuva 3
Miika Värri

Miika Värri

Kysyimme kolmelta potilastyötä tekevältä lääkäriltä, miten koronavirus puhuttaa lääkärien kahvipöydässä ja näkyy omalla vastaanotolla.

Kokkolassa heräsi kiinnostus influenssarokotteeseen

Terveyskeskuslääkäri Kaarina Röning, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite, Kokkola:

– Koronavirus puhuttaa kahvipöydässä. Vanhemmilla lääkäreillä tulee mieleen sikainfluenssa vuodelta 2009.

Tällöin oli oma sikainfluenssapoliklinikka, ja ehkä vähän kaaos. Nyt on jo esitetty suunnitelmia, että samat tilat olisivat tarvittaessa koronaviruspoliklinikkana. Keskussairaalan päivystys on selkeästi ohjeistanut, miten toimia.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen päivittää koronavirustoimintamallia THL:n ohjeiden mukaan. Viimeinen päivitys on 2. maaliskuuta. Keski-Pohjanmaalla on ollut muutama epäily, mutta ei todettua sairaustapausta.

Käsitys on, että koronavirus tulee. Hoitajille on tullut puheluita koskien oireita. Matkojen jälkeen on kysytty, missä kaikkialla virusta esiintyy. Potilaille yritetään tähdentää, että jos epäilet sairastuneesi, älä ryntää päivystyspoliklinikalle, vaan soita ensin.

Yllättävää on todeta, että nyt kiinnostus influenssarokotteeseen on herännyt uudestaan. Syynä on varmaan median toteamus, että kausi-influenssa on myös vakava tauti osalle potilaista.

Koronavirus ei puhuta allergiasairaalan kahvipöydässä

Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Hilkka Viitanen, Iho- ja allergiasairaala, HYKS:

– Koronavirus ei ole ollut mitenkään iso keskustelunaihe kahvipöydässämme. Astma- ja allergialääkärit ovat keskustelleet jonkin verran matkavakuutuksista. Olemme pohtineet, miten vakuutukset korvaavat, jos potilaalla on esimerkiksi sydän- tai keuhkosairaus, ja hän haluaa perua ulkomaan matkansa varmuuden vuoksi.

Oma sairastuminen ei lääkäreitä pelota. Kukaan ei ole sellaista ottanut esiin.

En ole havainnut pelkoa tai mitään paniikkia potilaissa. Potilaat suomalaiseen tapaan ihan asiallisesti tiedustelevat aiheesta. Keuhkopotilaat mainitaan usein yhtenä riskiryhmänä, ja astmapotilaistani moni haluaa tarkennusta, että mitä sairastuminen juuri hänen kohdallaan tarkoittaisi.

Kättely lopetettiin Jyväskylässä

Akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Miika Värri, Keski-Suomen keskussairaala, Jyväskylä:

Lue myös

– Koronasta puhuttavat kahvipöydässä tällä hetkellä sen leviäminen ja vaikutukset työpaikalle. Virus tulee leviämään todennäköisesti koko maahan, ja myös osa terveydenhuollon henkilöstöstä sairastuu. Toki myös taudin aiheuttama kuolleisuus erityisesti monisairaiden potilaiden kohdalla puhuttaa.

Vakavasta aiheesta täytyy myös hieman pystyä vitsailemaan, varsinkin kahvipöydässä. Jyväskylässä ollut aiheeton korona epäily ei ole varsinaisesti puhuttanut.

Korona ei oikeastaan tällä hetkellä näy vastaanotoilla. Konkreettisin merkitys lienee kättelyn jääminen pois. Potilaat eivät ainakaan osastoilla ole suuremmin kyselleet aiheesta.

Erityisesti ensiavussa ohjeistuksia korona epäilyjen tutkimisesta, hoitamisesta ja hoitopaikoista on tarkennettu. Ohjeita päivitetään valtakunnallisen tilanteen perusteella jatkuvasti. Informointi on ollut monikanavaista ja jatkuvaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030