Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2021 vsk 76 s. 1618 - 1619

Korona vie leijonan­osan työajasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ­ylilääkäri Hanna Nohynek toivoo, että hän ehtisi jo katsoa muitakin rokotuksilla ehkäistäviä tauteja.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Jani Mahkonen

Tauolla Hanna Nohynekilla on tapana juoda teetä, kävellä ja katsoa luontoon.

Mikä paransi työhyvinvointiasi tällä viikolla?

– Se, että pääsee uimaan päivittäin luonnonvesiin. Käyn Kymijoessa iltasella, ajan fillarilla sinne ja takaisin, siitä tulee yhteensä runsas kymmenen kilometriä. Päiväsaikaan, kun teen töitä kotona, pääsen atriumpihalle katselemaan kukkia. Meillä on myös pieni suihkulähde, eli voin kuunnella virtaavan veden ääntä.

Mikä sitä heikensi?

– Kaikenlaista tulee niskaan, mutta osaan jo olla ottamatta niitä henkilökohtaisesti. Rokotusvastustajilta, koronan kieltäjiltä ja zerocovidlaisilta tulee viestejä, uhkauksiakin. Joistain olen joutunut tekemään rikosilmoituksia. En kylläkään enää ajattele, että ne heikentävät työhyvinvointia, vaan mietin pikemminkin, että lähettäjällä on jokin ongelma.

Mitä olet tehnyt palautuaksesi töistä?

– Yritän liikkua mahdollisimman paljon, kuunnella äänikirjoja ja Radion kutsuvieraita ja olla lasten ja lastenlasten kanssa. Tehdä sellaista, mikä tasapainottaa elämää. Uiminen ja pyöräily on pakko saada päivittäin, ilman niitä en pärjää.

Mikä antaa voimaa työssäsi?

– Kun näkee oman työn jäljen ja sen, että se auttaa ihmisten elämää. Se, että saa selittää vaikeita asioita ymmärrettävästi, olla mukana asiantuntijana auttamassa päätöksentekijöitä.

Mitä muuttaisit työssäsi?

– Toivoisin, että olisi enemmän aikaa lukea julkaisuja muutoinkin kuin yöllä tai viikonloppuisin.

Meillä on Suomessa rekistereissämme paljon hyvää dataa, mutta emme pääse siihen riittävän helposti käsiksi emmekä ehdi kirjoittaa sitä maailmalle tarpeeksi. Meitä on liian vähän.

Mitkä koet lähitulevaisuuden haasteiksi työssäsi?

– Koronarokottamiseen liittyvät asiat. Miten pystytään vastaamaan oikea-aikaisesti kaikkiin tarpeisiin, joita sosiaali- ja terveysministeriöllä, EU:lla, tiedeyhteisöllä ja yhteiskunnalla on? Miten tasapainottaa korona kaiken muun kanssa? Miten voitaisiin katsoa muitakin rokotuksilla ehkäistäviä tauteja? Nyt ne ovat joutuneet ihan sivuraiteille, kun ollaan tehty pelkkää koronaa.

Lue myös

Miten korona näkyy työssäsi juuri nyt?

– Korona vie leijonanosan työajastani. Se näkyy myös siten, että kaikki ovat etätöissä paitsi laboratoriotyötä tekevät. Kaipaan satunnaisia kohtaamisia, joissa on spontaania ajatuksenvaihtoa ja syntyy hyviä ideoita ja riemumieltä.

Kansainvälisessä kontekstissa korona-aika on opettanut meitä paljon tehokkaammiksi ja pidetään enemmän lyhyitä kokouksia. Aiemmin tultiin kasvotusten pitkiin kokouksiin. Nyt kokouksia pidetään Teamsin kautta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030