Lehti 27-29: Ajan­kohtai­sta 27-29/2002 vsk 57 s. 2872 - 2873

Lääkäreille räätälöityä johtajakoulutusta MBA-ohjelmassa

Suvi Sariola

Ensimmäiset lääkärit ovat aloittaneet uuden, terveydenhuoltoalan ammattilaisille tarkoitetun johtajakoulutuksen Executive MBA -ohjelmassa. Koulutuksen ovat suunnitelleet Teknillinen korkeakoulu, Helsingin yliopisto ja yliopiston suureksi osaksi omistama konsulttiyritys Helsinki Consulting Group.

Executive MBA in Health Care Management and Economics -koulutusohjelma koostuu 40 opintoviikosta, joista 30 opintoviikkoa on yleistä liikkeenjohtoa ja 10 viikkoa terveydenhuollon johtamiseen räätälöityä koulutusta.

- Yleisen liikkeenjohdon koulutus on jo alkanut ja jatkuu syksyllä. Terveydenhuoltoon räätälöity osio alkaa ensi vuoden puolella, kertoo koulutusohjelmaa Helsinki Consulting Groupissa koordinoiva Noora Eronen.

Yleinen liikkeenjohto sisältää mm. rahoitusta, strategiajohtamista, kansainvälistä liiketoimintaa, kirjanpitoa ja markkinointia.

Myös terveydenhuollon johtamiseen räätälöity koulutusosuus painottuu taloudelliseen puoleen, mutta siihen sisältyy lisäksi mm. terveydenhuollon lainsäädäntöä, perehtymistä suomalaiseen päätöksentekojärjestelmään, johtamista ja kommunikaatiotaitoja.

Opinnot koostuvat seminaareista, harjoitustöistä ja tenteistä. Opetuskielenä on englanti. Yleisen liikkeenjohdon osuuden kouluttajat tulevat Noora Erosen mukaan etupäässä muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista, terveydenhuollon osuuden kouluttajat sekä kotimaasta että ulkomailta.

- Opiskelussa pyritään keskustelun ja tiiviin vuorovaikutuksen kautta ohjaamaan ihmisiä uusien välineiden käyttöön ja sitä tietä kypsymään johtamistehtävässä. Uusia taitoja testataan välittömästi harjoitustöissä, niin että taidot eivät jäisi teoreettiselle tasolle, kuten usein tuppaa käymään, sanoo koulutusohjelman suunnittelussa mukana oleva terveydenhuollon ja hallinnon ma. professori Martti Kekomäki Helsingin yliopistosta.

Tähän mennessä koulutusohjelmaan on kirjoittautunut kahdeksan opiskelijaa, heistä suurin osa lääkäreitä. Ensimmäisessä sisäänottovaiheessa ohjelmaan on Kekomäen mukaan tarkoitus ottaa 10-15 opiskelijaa.

Executive MBA -ohjelman suorittaminen kestää hänen mukaansa noin kaksi vuotta.

- Alustavasti suunniteltu lukutaakka on sellainen, että jos opinto-ohjelmaan osallistuja on samaan aikaan töissä, niin kyllä siinä suurin piirtein vapaa-aikansa pilaa, Kekomäki kuvaa.

Terveydenhuollon tarpeisiin valmistellaan myös 80 opintoviikon mittaista full MBA -ohjelmaa.

Toiveena 10-15 vuoden työkokemus

Vastavalmistuneille ohjelmaa ei ole tarkoitettu, vaan opetusohjelmaan osallistuvalta edellytetään vähintään 5-6 vuoden aikaisempaa työkokemusta. Martti Kekomäki soisi kokemusta olevan enemmänkin.

- Ensisijaisesti toivoisin tällaiselle kurssille ihmisiä, joilla on joku käsitys terveydenhuollon arjesta ja myös jonkinlainen kokemus terveydenhuollon johtamisesta. Tällä alueella tarvitaan ennen kaikkea juoksuhautakokemusta, jotta kokonaiskuvio, ongelmat, päivystykset, yöaikainen toiminta, ristiriitatilanteet jne. on oman kokemuksen kautta opiskelijoille tuttua. Toivoisin vähintään 10-15 vuoden kokemusta lääkärinä ennen tähän koulutukseen hakeutumista, hän toteaa.

Kun lääkärijohtaja regressoituu...

Martti Kekomäen mielestä lääkärijohtajuuden suurimmat ongelmat alkavat, kun lääkärijohtaja joutuu tekemään valinnan yhden potilaan edun ja hoitojärjestelmän tai yhteiskunnallisen edun välillä.

- Siinä tilanteessa lääkärijohtaja regressoituu takaisin lääkäriksi. Hän katsoo, että lääkärin työn nauttima arvo on täysin pysyvä ja hän voi rauhassa luopua johtajan roolistaan ja keskittyä yhden potilaan asioiden hoitamiseen, Kekomäki kärjistää.

Lue myös

- Lääkärijohtajan täytyy kuitenkin pitää mielessä, että hän on samaan aikaan vastuussa ehkä tuhannesta muusta potilaasta ja kymmenestä tuhannesta potentiaalisesta potilaasta. Hänen täytyy ymmärtää kokonaisuus. Tämä on tyypillinen johtajan ongelma, joka vain kärjistyy, kun kyseessä on niin herkkä alue kuin yhden ihmisen terveys, hän jatkaa.

- Koulutusohjelman pitää antaa näille johtajille niin paljon selkärankaa, että he pysyvät johtajina myös hankalissa tilanteissa. Emme tee mitään sellaisella pataljoonan komentajalla, joka hädän hetkellä ilmoittaa, että hän luopuu pataljoonan johtamisesta. Että hän on niin hyvä ampuja, että ryhtyykin rivimieheksi.

Millä keinoin rivimieheksi siirtyminen sitten estetään?

- Koulutuksessa voidaan käsitellä esimerkiksi vaihtoehtokustannuksia tai rajahyödyn tasoittamista, mikä avartaa ihmiselle sen, että jokaisen hänen tekonsa varsinainen kustannus on se toiminta, jota ei toteuteta. Koko koulutuksessa on luultavasti kaikkein vaikeinta tuoda koulutettaville lääkäreille näkemys, että he eivät voi kaikissa tilanteissa tehdä kaikkea mahdollista hyvää yhdelle ainoalle potilaalle, jos kerran yleisesti hyväksytään näkemys, että terveydenhuoltoon suunnatut voimavarat ovat ja pysyvät rajallisina, Kekomäki sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030