Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2003 vsk 58 s. 1526

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa: Poikien ympärileikkaukset eivät kuulu julkiselle terveydenhuollolle

Ulla Toikkanen

Yliopistosairaalat saivat sosiaali- ja terveysministeriöltä ja Kuntaliitolta maaliskuun alussa ohjauskirjeen, jossa toivotaan, että poikien ympärileikkaukset niitä haluaville tehtäisiin julkisessa terveydenhuollossa. Kirjeessä sanotaan myös, että lääkäreillä on eettisen vakaumuksensa perusteella oikeus kieltäytyä tekemästä leikkausta. Suomessa tehdään tällä hetkellä arviolta noin 100 poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta vuodessa. Kaikki uskonnollisilla perusteilla sairaaloissa suoritetut ympärileikkaukset on tehty islaminuskoisille, sillä juutalaisyhteisössä omat lääkärit tekevät ympärileikkaukset hygieenisissä oloissa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo aloitettu lakiesityksen valmistelu. Kuopiossa sattui vuonna 2001 tapaus, joka on lainvalmistelun ja ohjauskirjeen taustalla. Afrikkalaissyntyinen lääkäri teki kotioloissa ympärileikkauksia pojille, jotka joutuivat sairaalaan komplikaatioiden takia. Ministeriö ja Kuntaliitto katsovat, että ympärileikkaukset tulisi tehdä sellaisissa olosuhteissa, joissa voidaan turvata riittävä lääketieteellinen asiantuntemus, hygienia ja kivunlievitys.

Kuopion ja Helsingin yliopistosairaaloissa vastustetaan ministeriön suositusta. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puheenjohtaja, professori Esko Länsimies on ilmoittanut sosiaali- ja terveysministeriölle, että Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ei aiota noudattaa ministeriön ohjetta eikä muuttaa sairaalan käytäntöä, ennen kuin eduskunta on antanut asiasta lain.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa kertoo, että liiton mielestä poikien ympärileikkausten tekeminen ei kuulu julkiselle terveydenhuollolle.

- Lääkärin etiikan yhteydessä suhtautumisesta poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin on keskusteltu useissa yhteyksissä sekä kansainvälisesti että myös Suomen Lääkäriliitossa. Koska näillä toimenpiteillä on tärkeä merkitys eräiden uskontokuntien harjoittajille, on käsitykseksi vakiintunut, että niitä voidaan tehdä myös uskonnollisen vakaumuksen perusteella. Tässä on mahdollisuus lääkärin ja potilaan vakaumuksien ristiriitaan, ja lääkäri voi oman vakaumuksensa perusteella kieltäytyä toimenpiteestä.

- Toinen kysymys on, tulisiko tällainenkin palvelu sälyttää julkisen terveydenhuoltojärjestelmämme vastuulle. Lääkäriliiton kanta on, että julkisessa terveydenhuollossa ei pidä tehdä toimenpiteitä, joista ei ole varsinaisesti terveyshyötyä, järjestelmä on muutoinkin liian kuormitettu.

Lue myös

- Huoli komplikaatioista on ollut ministeriön lähtökohta ja on selvä, että leikkaukset on aina tehtävä sellaisissa oloissa, joissa komplikaatioiden riski on mahdollisimman vähäinen. Leikkauksen suorittajana tulee aina olla lääkäri, ja se on tehtävä yksikössä, jolla on asiaan riittävät edellytykset. Kustannuksia ei tule kuitenkaan sälyttää muille yhteiskunnan jäsenille.

- Toimenpiteen pyytäjään tulee suhtautua ymmärtäväisesti, sillä eräille uskontokunnille ympärileikkaus tai sen puuttuminen voi olla tärkeä asia, josta on syytä keskustella lapsen vanhempien kanssa. Ympärileikkaukset tehdään yleensä pienille pojille, jotka eivät pysty itse asiaa harkitsemaan. Lääkärin tulisi suositella vanhemmille, että leikkaus siirrettäisiin aikaan, jolloin lapsi pystyy itse ratkaisemaan, haluaako hän tällaisen toimenpiteen vai ei, toteaa Markku Äärimaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030