• Minna Pihlava

Maiden erot vaikeuttavat lääkärien ja hoitajien työnjaon vertailua

Cochrane-katsaus nosti työnjaon keskusteluun.

Maiden erot vaikeuttavat lääkärien ja hoitajien työnjaon vertailua Kuva 1 / 1

Kesällä julkistettu Cochrane-katsaus, joka käsitteli hoitajavastaanoton käyttöä lääkärin vastaanoton sijaan, on noussut otsikoihin Suomessakin.

Katsaukseen sisältyneissä tutkimuksissa oli erityyppisiä potilasryhmiä ohjattu lääkärin vastaanoton sijasta hoitajan vastaanotolle. Kolmessa katsaukseen sisältyvässä tutkimuksessa havaittiin verenpainetason olevan hieman alempi, jos potilasta oli hoitanut sairaanhoitaja lääkärin sijaan. Nämä tutkimukset oli tehty Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

Hoitajavastaanotolla käyneet potilaat olivat hieman tyytyväisempiä hoitoonsa kuin lääkärin vastaanotolla käyneet. Myös tästä näytönaste oli kohtalainen.

Mistään eroista ei löytynyt vahvaa tutkimusnäyttöä.

Kohtalainen näyttö oli siitä, että verensokerin tason tai toisaalta diagnostisten testien, lääkemääräysten, lähetteiden tai päivystyskäyntien lukumäärässä ei ollut eroa, kävi potilas sitten hoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

Vertailu eri maiden välillä on vaikeaa.

– Ongelmana on, että terveydenhuoltojärjestelmät, terveydenhuollon käytännöt, työnjako ja hoitajien koulutus poikkeavat merkittävästi toisistaan eri maiden välillä, eikä tuloksia voida yleistää koskemaan muita terveydenhuoltojärjestelmiä, sanoo Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Katsauksessa ei tullut esille näyttöä siitä, että hoitajavastaanotto lisäisi toiminnan kustannusvaikuttavuutta. Sairaanhoitajien vastaanotot olivat katsauksen tutkimusten mukaan pidempiä ja johtivat useammin uusintakäynteihin. Tästä näyttö oli kohtalainen.

– Jotta asiasta voitaisiin Suomen osalta sanoa jotain tutkimukseen perustuen, pitäisi Suomessa tehdä laadukas satunnaistettu tutkimus, Vuorenkoski sanoo.

Katsauksen nimi on Nurses as substitutes for doctors in primary care.

Kuva: Fotolia

Poistettu 13.9.2018 kappale "Kohtalainen näyttö oli myös siitä..", joka toisti tekstissä jo mainitut asiat.

Lisää aiheesta

IBD-hoitajasta hyötyä tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa
Pohjoisen osuuskunta saattaa startata huhtikuussa
Triage vaatii kokemusta

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.