Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2018 vsk 73 s. 1789

Miksi äitiysvapaita ei huomioida kymmenen vuoden säännössä?

Anne Seppänen

Valvira ei huomioi äitiys- ja hoitovapaita tai varusmiespalvelusta niin sanotussa kymmenen vuoden säännössä. Säännön perusteella lääketieteen opiskelija ei voi toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä, mikäli opintojen alkamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta.

Miksi näin on, ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen Valvirasta?

– Kymmenen vuoden sääntö tulee terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen (564/1994) 3 e §:n 1 momentista. Siinä säädetään, että opiskelijoilla ei ole oikeutta toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävässä enää sen jälkeen, kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta.

– Asetuksessa siis säädetään yksiselitteisesti, että oikeutta ei enää ole, jos opintojen aloittamisen ajankohdasta on kulunut yli kymmenen vuotta. Emme siis voi huomioida äitiyslomaa, hoitovapaata tai varusmiespalvelusta, koska ne eivät siirrä opintojen aloituspäivämäärää.

Eikö ole epätasa-arvoista lapsia kesken opintojen saaneita naisopiskelijoita kohtaan, ettei äitiysvapaita huomioida?

– Valviran tehtävä on noudattaa ja soveltaa nykyistä sääntelyä, STM:n tehtävä on uudistaa sääntelyä. En ymmärrä, miten tätä asetusta muuten voisi soveltaa. Opintojen aloituspäivämäärä pysyy samana, eikä se muutu äitiysvapaiden mukaan.

Tuleeko asiasta usein kyselyjä Valviraan?

Lue myös

– Kyselyjä tulee jonkin verran. Viimeisen kuukauden aikana niitä on tullut muutamia. Kun lukee asetuksen sanamuodon, pitäisi olla selvää, että opintojen aloittamisesta on saanut kulua kymmenen vuotta. Kymmenen vuoden kuluttua henkilön tiedot häviävät Terhikistä automaattisesti, eikä hän sen jälkeen saa tehdä lääkärintöitä ennen laillistamista.

Onko sääntö muuttumassa?

– STM:stä on kerrottu, että terveydenhuollon ammattihenkilölakiin ollaan laatimassa kokonaisuudistus. En ole kuullut, että kymmenen vuoden sääntöä koskeva asia olisi nyt erityisesti muutoksenalaisena.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030