Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2004 vsk 59 s. 11

Ministeri Liisa Hyssälä: Ministeriö jalkautuu terveyskeskuksiin

Ulla Järvi

Hoidon saatavuus ja terveyskeskukset; näillä kahdella teemalla peruspalveluministeri Liisa Hyssälä avasi tämän vuoden terveyspoliittisen keskustelun.

- Keskustelussa hoidon saatavuudesta on puolestaan kaksi toistuvaa teemaa. Toinen on priorisointi, potilasvalinta, jota kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Toisaalta sitä vaaditaan, toisaalta kartetaan vaarallisena. Joku muu saisi tehdä päätökset ja ottaa kritiikin vastaan. Lääkärit kuitenkin tietävät, että jokainen hoitopäätös on priorisointipäätös, Hyssälä muistutti.

Toinen keskustelunaihe on Hyssälän mukaan terveydenhuollon voimavarat. Hän korosti, ettei jonoja poisteta pelkällä rahalla. Ministeriö onkin nyt paneutunut jonojen olemukseen pintaa syvemmälle, ja käynnistänyt keskustelun terveydenhuollon palveluiden saatavuuden turvaamisesta.

Yrittäjyysmallia kokeillaan Suomessakin

Raha ei ratkaisen terveyskeskustenkaan tulevaisuutta.

- Joistakin kunnista on tullut viestiä, että rahallakaan ei terveyskeskuslääkäriä löydy, ei vakinaiseen virkaan eikä keikkalääkäriksi, Hyssälä huomautti. Ministeriö aikoo nyt tosissaan paneutua perusterveydenhuollon maailmaan.

Terveyskeskusten toimintaa kartoitetaan kyselyllä, jonka tuloksia käytetään hyväksi, kun ministeriön ja Kuntaliiton virkamiehet aloittavat tammikuussa sairaanhoitopiireittäiset terveyskeskuskierrokset. Tarkoituksena on saada käsitys terveyskeskusten toiminnasta ja etsiä räätälöityjä ratkaisuja ongelmiin.

- Tämän vuoden aikana valitaan myös ne terveyskeskukset, joissa ryhdytään kokeilemaan lääkärien yrittäjyysmallia. Mallia on haettu Tanskasta ja Norjasta.

Lue myös

- Yksittäiset lääkärit ja eräät kunnat ovat jo ilmaisseet kiinnostusta asiaan, totesi ministeri Hyssälä. Parhaillaan ministeriössä selvitetään, miten hyödyntää yrittäjyyttä terveyskeskusten sisällä niin, että siellä olevat tukipalvelut ja muu henkilökunta voisivat olla toiminnassa mukana.

- Osaajien rekrytoinnissa on olennaista, löytyykö yrittäjyyteen aitoa halua, Hyssälä korosti. Yrittäjämallia ei ole tarkoitus kehittää väliaikaiseen tai keikkatyyppiseen työhön. Lääkäriyrittäjän pitäisi olla yleislääketieteen erikoislääkäri. Yrittäjälääkärin työssä on myös korostettava terveyden edistämistä ja ehkäisevää toimintaa. Ennen mahdollisten kokeilujen alkua on selvitettävä myös yrittäjälääkärin asema verotuksessa ja eläketurvassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030