Ajan­kohtai­sta

Raskaana olevien koronavirustartunnat herättävät huolta

Aiempiin virustyyppeihin verrattuna deltavirus aiheuttaa enemmän ennenaikaisia synnytyksiä, koronavirustartunnan vuoksi käynnistettyjä synnytyksiä ja keisarinleikkauksia.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Pixmac

Koronaviruksen deltamuunnoksen yleistyttyä raskaana olevan riski saada tartunta on merkittävästi kasvanut. Muuttunut tilanne näkyy Husissa raskaana olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä.

Koronaviruksen deltamuunnos tarttuu muita virusmuotoja herkemmin ja siksi siltä on vaikea suojautua muutoin kuin ottamalla rokote.

– Raskaus ja koronavirusinfektio on monin tavoin huono yhdistelmä. Raskaus itsestään lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Iso kohtu vähentää keuhkojen tilavuutta ja koronavirusinfektion aikana raskaana olevan hapetus voi huonontua nopeasti. Lisäksi raskaana olevilla on kohonnut verisuonitukosriski ja koronavirusinfektio lisää sitä entisestään, kertoo linjajohtaja Aydin Tekay Husin Naistentaudeilta ja synnytyksistä tiedotteessa.

Deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville vakavamman taudin kuin niin sanottu villivirus tai alfa-muunnos. Brittitutkijat ovat verranneet eri ajankohtina ja eri virustyyppien ollessa valtaviruksina sairaalahoitoon joutuneiden raskaana olleiden taudin vakavuutta ja synnytystä. Tutkijoiden mukaan nähdään, että aiempiin virustyyppeihin verrattuna deltavirus aiheuttaa enemmän ennenaikaisia synnytyksiä, koronavirustartunnan vuoksi käynnistettyjä synnytyksiä ja keisarinleikkauksia. Lisäksi se lisää raskaana olevan keuhkokuumeita, hengitystuen ja tehohoidon tarvetta sekä vastasyntyneen riskiä joutua tehohoitoon.

Rokote on turvallinen raskaana olevalle

Koronavirusrokote on turvallinen sekä raskaana olevalle että sikiölle. Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista taudin vaikealta muodolta, sairaala- tai tehohoitoon joutumiselta sekä todennäköisesti myös ennenaikaisen synnytyksen riskiltä.

Lue myös

Jos vaikea tautimuoto johtaa raskaana olevan tehohoitoon, joudutaan käytännössä aina tekemään keisarinleikkaus.

Viime viikkoina Husin sairaaloissa vaikean koronavirusinfektion vuoksi ennenaikaisesti keisarileikkaukseen tai tehohoitoon joutuneista raskaana olevista lähes kaikki ovat olleet rokottamattomia. Suomen Perinatologinen Seura toivoo, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030