Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2002 vsk 57 s. 4442

Satakunnassa suunnitellaan sairaanhoitopiirin ja Porin laboratoriotoiminnan yksityistämistä

Suvi Sariola

Satakunnassa suunnitellaan sairaanhoitopiirin ja Porin kaupungin laboratoriotoimintojen yksityistämistä. Selvittelyssä on malli, jossa sairaanhoitopiiri ja kaupunki myisivät koko laboratoriotoimintansa uudelle osakeyhtiölle, jonka ne perustaisivat yhdessä Medix Laboratoriot Oy:n ja Sitran kanssa. Sairaanhoitopiiri ja kaupunki ostaisivat osakeyhtiöltä tarvitsemansa laboratoriopalvelut.

Jos suunnitelma toteutuu, se on lajissaan ensimmäinen: julkista laboratoriotoimintaa ei ole Suomessa koskaan ennen osakeyhtiöitetty.

Sairaanhoitopiiri ja Porin kaupunki eivät ole toistaiseksi tehneet asiasta yhtään päätöstä. Hanketta valmistellaan useissa työryhmissä, joissa selvitetään kilpailuttamiseen, henkilöstön asemaan sekä tietotekniikkaan ja tietosuojaan liittyviä kysymyksiä.

Satakunnan keskussairaalan, Rauman aluesairaalan ja Porin kaupunginsairaalan nykyiset laboratoriotilat on kaavailtu vuokrattavaksi uudelle osakeyhtiölle. Porin terveysjohtajan Pekka Satomaan mukaan tarkoitus on myös mm. hankkia ennakkopäätös, jolla varmistetaan, ettei valtio ryhdy perimään takaisin laboratoriotiloja varten aikanaan maksettuja valtionosuuksia.

Omistusosuudet avoinna

Avoinna ovat myös mahdollisen osakeyhtiön omistussuhteet. Epävirallisessa keskustelussa Medixistä on luonnosteltu suurinta omistajaa 51 prosentin omistusosuudella.

Sitrassa koko suunnitelmaa ei haluta kommentoida, vaan todetaan, että siitä halutaan enemmän valmistelutietoa.

Alun perin osakeyhtiön kaavailtiin olevan valmiina jo vuodenvaihteessa, mutta nyt aikataulua on lykätty ensi vuoden toukokuuhun.

Satakunnan keskussairaalassa järjestettiin maanantaina henkilökunnalle tiedotustilaisuus, jossa luvattiin turvata työntekijöiden asema. Suunnitelma koskee noin 150 työntekijää sairaanhoitopiirissä ja Porin kaupungilla.

- Lähtökohta on ollut, että henkilöstön asema turvataan ja että he siirtyvät vanhoina työntekijöinä, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Olli Wanne.

Miten hoidetaan viranomaisvelvoitteet?

Terveysjohtaja Satomaan mielestä henkilöstön työsuhdeturvaan ja tietosuojaan liittyvät asiat ovat osakeyhtiömallissa järjestettävissä. Sen sijaan häntä askarruttaa, pysyisikö toiminta osakeyhtiössä taloudellisesti kilpailukykyisenä nykytilanteeseen verrattuna.

- Pitäisi huolehtia, ettei Porin ja muiden kuntien maksuosuus kasva. Porin kaupungin laboratoriotoiminnan nykyinen henkilöstömitoitus on osoittautunut kohtalaisen tiukaksi jopa yksityissektorin mitoitukseen verrattuna, hän toteaa.

Lue myös

Seuraavien kuukausien aikana on selvitettävä myös, miten osakeyhtiö hoitaisi nykyään julkiselle laboratoriolle kuuluvat viranomaisvelvollisuudet.

- Mikrobiologian ja patologian toimintaan liittyy ilmoitusvelvollisuuksia, hälytysjärjestelmiä ja koulutusta. Myös tartuntatautilainsäädäntö asettaa omat edellytyksensä mm. laadunvalvonnan ja ilmoituskäytännön suhteen. Julkisen laboratorion työ ei ole pelkkää näytteiden ottoa, tutkimusta ja tulosten analysointia, Satomaa toteaa.

Hän arveleekin, että osakeyhtiön ulkopuolelle julkiseen terveydenhuoltoon olisi syytä jättää ainakin viranomaisvelvollisuuksista vastaava tartuntatautiyksikkö.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä ja Porin kaupungissa on selvitetty myös muita vaihtoehtoja laboratoriotoiminnan järjestämiseksi, esimerkiksi toimintojen liikelaitostamista.

Satakunnan sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli osakeyhtiösuunnitelmaa virallisesti ensimmäisen kerran viime tiistaina.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030