Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2004 vsk 59 s. 16

Soimakallio ja Brander saivat Lääkäriliiton laatupalkinnon

Liisa Koivula

Suomessa on 570 säteilyä käyttävää terveydenhuollon yksikköä. Kevääseen 2005 mennessä kaikissa pitäisi olla tehtynä säteilylain mukainen kliininen auditointi. Työ on hyvällä alulla ja siitä on kiittäminen Kuopion yliopistosairaalan radiologian yksikön ylilääkäriä Seppo Soimakalliota. Hänelle myönnettiin Lääkäripäivillä Lääkäriliiton laatupalkinto ansioista auditoinnin primus motorina.

Käytännössä laatuarviointi tarkoittaa sitä, että säteilyä käyttävässä yksikössä arvioidaan koko hoitoketju lähetteestä aina hoidon vaikuttavuuteen saakka. Mitä tehdään, missä, miten ja miksi ovat keskeisiä kysymyksiä.

- Auditointiin kuuluu olennaisena osana se, että auditoijat eivät vain arvioi käytäntöjä, vaan antavat parannusehdotuksia, tähdentää Soimakallio. Jo tehdyissä laatuarvioinneissa on huomattu, että yksiköiden toimintatavat ovat kirjavia.

- Joissakin paikoin on käytössä aivan hämmästyttäviä rutiineja, jotka ovat ehkä joskus olleet tarpeen, mutta jääneet turhaan päälle tilanteen muuttuessa.

Vaarallisia käytäntöjä, huonoja laitteita tai muita vastaavia vakavia puutteita ei arvioiduista yksiköistä ole löytynyt. Pientä kohennettavaa on sen sijaan ollut jokaisessa.

- Jopa meillä Kuopiossa, vaikka meitä on auditoitu moneen kertaan aiemminkin, Soimakallio naurahtaa.

Melko usein laatu lopahtaa lähetteissä.

- Lähetteestä pitäisi käydä ilmi, minkä takia tutkimusta pyydetään. Pelkkä kohtelias pyyntö thorax ei enää saisi mennä läpi!

Lue myös

Laatupalkintoa Soimakalliolle ehdottaneet totesivat, että ilman tämän kykyä motivoida ja vakuuttaa asian tärkeyttä, auditointia tuskin olisi saatu näin hyvin liikkeelle. Palkittu itse myöntääkin, että juuri kentän innostaminen mukaan on ollut yksi haasteellisimpia tehtäviä koko projektissa. Itse hän uskoo, että laatuarvioinnista saadaan varmasti hyötyjä.

- Niitä tulee, kun tutkimukseen lähettämiset ja niiden tekemiset järkeistyvät. Kaikki tämä pienentää potilaiden saamaa säteilyrasitusta ja näkyy aikanaan myös kustannussäästöinä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030