Ajan­kohtai­sta

Sote-käsittely jatkuu tänään – aika käy vähiin

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee tänään perustuslakivaliokunnan vaatimia muutoksia.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu tänään ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään perustuslakivaliokunnan vaatimia muutoksia sote-lakipakettiin, kertoo muun muassa Yle.

Perustuslakivaliokunta esitti perjantaina useita muutoksia sosiaali- ja terveysvaliokunnan marraskuussa julkaisemiin mietintöluonnoksiin. Lakiehdotukset olivat kuitenkin muuttuneet sen mielestä "selkeämpään ja ongelmattomampaan suuntaan".

Esimerkiksi asiakassuunnitelman sääntelyä pitää perustuslakivaliokunnan mukaan täsmentää "olennaisesti".

Asiakassuunnitelman muuttamisesta pitää säätää ehdotettua tarkemmin. Maakunta on viime kädessä vastuussa palveluista ja sen pitää perustuslakivaliokunnan mukaan tehdä merkittävät, palvelutarpeen arviointiin kytkeytyvät muutokset asiakassuunnitelmaan.

– Tällainen muutos on edellytyksenä sille, että valinnanvapauslakiehdotus voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, valiokunta lausuu.

Yksi vaatimus liittyy liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen. Maakunnan liikelaitoksen täytyy kyetä "kaikissa tilanteissa asianmukaisesti turvaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden riittävä saatavuus".

Perustuslakivaliokunta edellyttää säännösmuutoksia myös muun muassa tietosuojaan, sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaan, maakuntien rahoitukseen ja kunnille maksettaviin korvauksiin.

Lue myös

Maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua maakunta- ja sote-lainsäädännön vahvistamisesta.

Vaalit lähestyvät

Sote-lakien käsittelyn aika käy vähiin. Eduskunta jää vaalien vuoksi istuntotauolle 15. maaliskuuta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kommentoi aikataulua varovaisin sanakääntein.

– Tehdään se mitä pystytään. Nyt tarvitaan hallitukselta evästystä siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä yksityiskohtia tullaan muuttamaan ja millä tavalla hallitus aikoo tätä uudistusta viedä eteenpäin, hän sanoo Ylelle.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030