Ajan­kohtai­sta

STM rajoittaa parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkkeiden myyntiä

Päätöksellä pyritään turvaamaan lääkkeiden saatavuus. Rajoitukset tulevat voimaan tänään.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

STM rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Rajoitus alkaa tänään ja on voimassa voimassa 15. tammikuuta 2021 saakka.

Lääkemääräystä edellyttäviä parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä lääkevalmisteita saa yhdellä ostokerralla myydä tai luovuttaa kulutukseen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lue myös

STM:n mukaan lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa varsin hyvänä. Nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitustoimilla voidaan varmistaa lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan STM voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi. Lakimuutokset tulivat voimaan 13. heinäkuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030