1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomi on infarktihoidon Albania
Ajan­kohtai­sta

Suomi on infarktihoidon Albania

Tänään julkaistun käypä hoito -suosituksen mukaan pallolaajennus on saatava nykyistä nopeammin jokaisen potilaan ulottuville. Nyt Suomi ja Albania ovat samalla tasolla.

Tänään julkaistun käypä hoito -suosituksen mukaan ST-nousuinfarktin vaatima pallolaajennus on saatava nykyistä nopeammin potilaan ulottuville.

Aikaviive ambulanssin tulosta pallolaajennukseen saa olla enintään kaksi tuntia. Viivästyminen lisää kuolemanvaaraa.

– Nyt maassa on vain kaksi sydäninfarktikeskusta, Helsingissä ja Tampereelle, jotka päivystävät ympäri vuorokauden. Turussa, Porissa, Vaasassa, Jyväskylässä ja Vaasassa pallolaajennuksia tehdään hätätyönä. Lisäksi toistakymmentä sairaala voi tehdä pallolaajennuksia virka-aikaan, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtajana toiminut HYKS:n Sydänvalvonnan vastuulääkäri Ilkka Tierala.

Duodecimin ja Kardiologisen seuran Käypä hoito -työryhmä esittää poikkeuksellisesti korjauksia myös hoitojärjestelmään. Ensimmäisenä tavoitteena on saada kaikkiin yliopistosairaaloihin päivystävä kardiologikeskus, jolloin kahden tunnin hoitomahdollisuus kattaa 65 prosenttia väestöstä. Toisessa vaiheessa 90 prosentin kattavuus saavutetaan, kun keskuksia on kymmenkunta.

– Tutkimusten mukaan pallolaajennusten tulokset ovat parempia sairaaloissa, joissa toimenpiteitä tehdään eniten. Kyse on paitsi lääkärin taidoista, ennen kaikkea koko hoitoketjun ja yksikön toimivuudesta, joka rutiinin karttuessa aina paranee, toteaa dosentti Markku Eskola TAYS:n Sydänkeskuksesta.

Suositusryhmä pitää pallolaajennusta suositeltavimpina ST-nousuinfarktin hoitovaihtoehtona, mutta liuotushoito on käypä vaihtoehto silloin, jos kivut eivät ole kestäneet montaa tuntia eikä hoidolle ole muita esteitä. Liuotushoito annetaan paikan päällä, ja myöhemmin sairaalassa voidaan tehdä varjoainekuvaus ja tarvittaessa pallolaajennus.

Liuotushoidon hyöty on olematon 6–12 tunnin jälkeen, ja liian myöhäisestä liuotushoidosta saattaa olla jopa haittaa.

Nykyisin vain kolmannes suomalaisista potilaista pystytään hoitamaan välittömällä pallolaajennuksella, mikä on lähes kaikissa muissa kehittyneissä maissa normaali käytäntö.

– Suomi ja Albania sekä Etelä-Euroopan maat ovat nyt hoidon saatavuudessa samalla tasolla, vaikka sepelvaltimotaudin esiintyvyys on meillä aivan toista luokkaa kuin etelässä, pahoittelee Ilkka Tierala.

Ulla Järvi

Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.