Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2017 vsk 72 s. 1767

Terrori-iskuihin on sairaaloissa varauduttu

Hertta Vierula

Mitä sairaaloissa voi tehdä etukäteen mahdollisen terrori-iskun varalta, HUS:n turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen?

– Meillä on varautumisessa lähtökohtana se, että iskuja tulee tapahtumaan. Emme ajattele jos, ajattelemme kun.

HUS:ssa on luotu useita eri skenaarioita erilaisten iskujen varalta. Sairaanhoitopiirin tasolla on luotu hälytys- ja johtamissuunnitelma terrori-iskujen varalta. Lääkinnällisessä suunnitelmassa on otettu huomioon, millaisia vammoja erilaisissa iskuissa syntyy.

– Erittäin tärkeää on myös tilannekuvan ylläpitäminen, että tiedetään, mitä missäkin tapahtuu.

Suunnitelmaan kuuluu myös viestintä, niin sisäinen viestintä kuin tiedottaminen väestöllekin. Viranomaisviestinnänkin on kriisitilanteissa toimittava.

– Sairaalassa keskityttäisiin tietysti potilaiden hoitoon. Tekisimme tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa, jolla tällaisissa tilanteissa on johtovastuu.

Sairaalassa isku näkyy pitkään

Miten terrori-isku poikkeaa muista suuronnettomuuksista?

– Yksittäiset onnettomuudet ovat usein staattisempia, jotain tapahtuu kerran ja sen jälkeen uhrit hoidetaan. Terrori-iskussa on suurempi mahdollisuus, että tilanne elää ja iskuja tapahtuu useita.

Lue myös

Toivonen kertoo, että poliittisesti tai uskonnollisesti motivoidun iskun jälkeen vartiointia lisätään ja kulkua rajoitetaan poliisin ohjeiden mukaan.

Mitä Turun kokemuksista voi oppia muissa sairaaloissa?

– Ei ole vielä sen aika. Tilannehan kestää sairaalassa pitkään sen jälkeen, kun isku on ohi. Potilaat ovat yhä hoidossa. Kriisivaiheen jälkeen seuraa toipumisvaihe, jossa asioita aletaan purkaa.

Keskusteluihin Turun perjantainen isku silti hiipii.

– Varmaan jokainen ammattilainen peilaa tilannetta oman sairaalan oloihin. Kyllä meilläkin on asiasta jo keskusteltu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030