Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2003 vsk 58 s. 755

Tietojärjestelmistä vientituote?

Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmähankkeita hallitsee tällä hetkellä kaksi suurta: Novo-yhtiöt ja TietoEnator. Kisaan on kuitenkin tulossa muitakin suuryrityksiä sekä aivan piskuisia ohjelmistotaloja.

TietoEnatorin Effica-tietojärjestelmä on vastikään valittu perustaksi Kaakkois-Suomen terveydenhuollon alueelliselle yhteisjärjestelmälle. Sen tarkoituksena on palvella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirejä sekä Imatran, Kotkan ja Lappeenrannan terveyskeskuksia.

- Järjestelmän pitäisi aikanaan mahdollistaa hoidon ja hoitoketjujen suunnittelun ja johtamisen uudella tavalla, jossa voitaisiin sekä parantaa tiedonkulkua että yhtenäistää hoitokäytäntöjä ja vähentää päällekkäisiä toimintoja ja tutkimuksia, listaa tavoitteita Kymenlaakson sh-piirin johtaja Kari Hassinen.

Järjestelmä sisältää potilashallinnon, elektronisen potilaskertomuksen tarvittavine historiatietoineen sekä organisaatioiden resurssitiedot. Tämän uskotaan luovan edellytyksiä esimerkiksi jonojen parempaan hallintaan.

Ohjelmistotalotkin pyrkivät kilpailullisista syistä mahdollisimman laajojen tietojärjestelmien pystyttämiseen.

- Meidän tavoitteemme on rakentaa tietojärjestelmiä, jotka ovat niin laajoja, että myös niiden myyminen Suomen rajojen ulkopuolelle on mahdollista, sanoo johtaja Juhani Kaisanlahti TietoEnatorilta.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tietoyhteiskunta tekee Suomeen vasta tuloaan. Ja silti Suomessakin ollaan kärkijoukossa moneen Euroopan maahan verrattuna. Pisimmillä ollaan terveyskeskuksissa, joissa potilastiedot tällä hetkellä ovat pääosin digitaalisia.

Lue myös

- Sen sijaan sairaaloiden potilastieto on edelleen pääosin paperimuodossa ja sisäisiltä työprosesseilta puuttuu it-tuki, joka terveyskeskuksissa on jo kohtuullisella tasolla. Sairaaloiden uudet kokonaisjärjestelmät ovat vielä aivan syntyvaiheessa, Kaisanlahti toteaa.

Hänen mukaansa sairaaloissa tarvitaankin nyt kunnollista kokonaissuunnittelua siitä, mitä tietojärjestelmältä odotetaan, minkä jälkeen kannattaisi toteutus antaa ammattilaisille.

Terveydenhuollon lisensiaatti Jukka Ohtonen on samaa mieltä siitä, että kehittämisprosessit on saatava ajanmukaisiksi ja jokaiselle toimijalle annettava työksi se, minkä kukin parhaiten taitaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030