Ajan­kohtai­sta

Turkulaiset opiskelijat alkavat saada tekoälyoppia

Turun yliopisto on mukana hankkeessa, jossa tavoitteena on lisätä lääke- ja terveystieteen sekä terveysteknologian opiskelijoiden tekoälytaitoja.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

"Tekoäly, innovaatiot ja yhteiskunta – lääketieteen tulevaisuus" -tietoyhteenliittymähanke on saanut lähes miljoonan euron EU-rahoituksen. Hankkeessa kehitetään usean eurooppalaisen yliopiston ja yrityksen yhteistyönä koulutuskokonaisuus, joka johdattaa monipuolisesti tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämiseen vaikkapa kuvantamisaineistojen käsittelyssä, lääkekehityksessä, kliinisissä lääketutkimuksissa ja potilaskertomusten datalouhinnassa.

Turun ammattikorkeakoulu kokoaa hankkeessa koulutuspaketin, johon kaikki verkoston jäsenet osallistuvat. Turun yliopistolta saadaan osaamista koneoppimisessa, digitaalisessa patologiassa ja lääketieteellisten kuvien käsittelyssä. Turussa on lisäksi kokemusta tekoälyn hyödyntämisestä potilasaineistojen käsittelyssä. Myös Turun yliopiston uudessa teknillisessä tiedekunnassa toimiva Tekoälyakatemia on mukana hankkeessa.

Lue myös

Koulutuspaketin avulla opiskelijoille opetetaan tekoälyn perusteiden lisäksi yrittäjyys-, johtamis-, viestintä- ja innovaatiotaitoja. Opiskelijat työskentelevät noin 10 hengen moniammatillisissa ryhmissä, joissa kussakin on mukana lääketieteen, biolääketieteen, terveystieteen ja tekniikan opiskelijoita. Lisäksi opiskelijoita kannustetaan osallistumaan yhteistyöverkostossa mukana olevien yritysten tarjoamiin kehittämishaasteisiin, joissa he saavat tuntumaa tekoälyinnovaatioiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Hanketta koordinoi espanjalainen Salamancan yliopisto. Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun lisäksi mukana ovat Thessalonikin yliopisto Kreikasta, Monsin yliopisto Belgiasta, Espanjan kansallinen tutkimusverkosto CIBER sekä yritykset Markeut Skills, GotDataDriven ja SciFy.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030