• Tuomas Keränen

Tutkijat huolissaan Suomen lääketieteellisen tutkimuksen tulevaisuudesta

Vain vajaa viidennes lääkäreistä pitää tutkijan uraa houkutteleva, selviää Suomen Lääketieteen Säätiön kyselytutkimuksesta.

Tutkijat huolissaan Suomen lääketieteellisen tutkimuksen tulevaisuudesta Kuva 1 / 1

Vain 17 prosenttia lääkäreistä pitää tutkimusta tekevän lääkärin työtä houkuttelevana, selviää Suomen Lääketieteen Säätiön keväällä toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Kiinnostusta laskee erityisesti se, että tutkimusrahoituksen saaminen on entistä hankalampaa. 83 prosenttia vastaajista kokee, että rahoituksen saaminen kliiniseen tutkimukseen on hankaloitunut viime vuosina merkittävästi.

– Kylmä tosiasia on, että tutkimusta ei ole ilman rahoitusta. Tutkimusta edistävät parhaiten kunnossa olevat rahoituskanavat, sanoo yksi tutkimukseen vastanneista lääkäreistä tiedotteessa.

Myös ajan löytäminen tutkimustyölle on haastavaa. Vastaajista 82 prosenttia kokee tämän hankalaksi.

– Kliinisen työn ja tutkimustyön yhdistäminen on todella haastavaa. Tutkimustyötä ja apurahahakemuksia tehdään vapaa-ajalla pitkien ja kuluttavien työpäivien jälkeen. Osa-aikaisen tutkimustyön tekoon pitäisi olla paremmat mahdollisuudet, eräs vastaajista kirjoittaa.

73 prosenttia vastaajista on samaa tai jokseenkin samaa mieltä, että vähenevä tutkimusrahoitus voi laskea lääketieteellisen tutkimuksen tasoa Suomessa.

– Terveydenhoito kehittyy ja potilaiden maailma muuttuu tutkimus kerrallaan. Tutkimuksen heikkenemisen myötä sairaaloistamme katoaa huippuosaaminen. Silloin terveydenhuollon kehitys pysähtyy ja taso laskee, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja ja Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes.

Kyselyyn vastanneet kokevat, että Suomessa ei arvosteta tarpeeksi tutkimustyötä. 82 prosenttia heistä toivookin taloudellisen tuen lisäksi muuta tukea lääkärin työn ja tutkimustyön yhdistämiseen.

– Kliinistä työtä ja tutkimusta tekevä lääkäri tuo tutkimuksen tulokset parhaiten käytäntöön. Hänellä on tuorein tietotaito tutkimastaan aiheesta, joten tutkija on arvokas resurssi työnantajalleen, Remes muistuttaa.

99 prosenttia vastaajista näki tutkijan työn antoisana ja ammattitaitoa kehittävänä. Parhaimmillaan tutkijan työ nähdään innostavana mahdollisuutena muuttaa maailmaa.

Suomen Lääketieteen Säätiön kyselytutkimukseen vastasi 246 lääketieteellistä tutkimusta tekevää lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa. Säätiö rahoittaa vuosittain noin 150 tutkijaa kaikilta lääketieteen aloilta.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Kliinisten lääketutkimusten määrä nousi
Lääkäriliitto haluaa puolustaa heikoimpia
Syöpälääke­tutkimuksiin pääsy vaikeutui Pohjoismaissa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.