Ajan­kohtai­sta

Tutkijat selvittävät altistaako perimä vakaville oireille

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijat keräävät koronaviruspotilaiden geenitietoa.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Tutkijat uskovat, että geneettiset tekijät voivat vaikuttaa COVID-19-taudin yksilölliseen etenemiseen. He etsivät geeneistä tietoa, jonka avulla lääkärit voisivat valita potilaalle osuvimman hoidon. Tavoitteena on myös auttaa löytämään COVID-19-tautiin tehoavia lääkkeitä.

Tilastollisen genetiikan ja epidemiologian tutkija Andrea Ganna Suomen molekyylilääketieteen instituutista (FIMM) on aloittanut kollegoineen kansainvälisen yhteistyöprojektin. He etsivät koronaviruspotilaiden DNA-näytteistä yhteyksiä sairastumisalttiuteen ja taudin vaikeusasteeseen.

– Osalla COVID-19-taudin oireet ovat lieviä, mutta toisille tulee vaikea keuhkokuume. Hypoteesimme on, että yksilöiden genetiikka voi selittää vaihtelua koronaoireissa. Me haluamme etsiä potilaiden DNA:sta mutaatioita, jotka voisivat selittää sitä, miten vakava taudista tulee, Ganna kertoo tiedotteen mukaan.

Mukana vapaaehtoisia tutkijoita

Projektin tuloksista voi olla hyötyä niin lääkekehityksessä kuin potilaiden hoidon järjestämisessäkin.

Jos löydettäisiin COVID-19-sairauden vaikeusasteeseen liittyvä geenimutaatio sellaisesta geenistä, johon kohdistuva lääke tunnetaan, voitaisiin tätä lääkettä kokeilla myös koronavirusinfektion hoitoon.

Jos taas ilmenee, että osalla ihmisistä on vähäinen geneettinen riski saada vakavia oireita, tätä tietoa voitaisiin käyttää hoidon priorisointiin.

Lue myös

Ganna kollegoineen on pyytänyt biopankkeja, sairaaloita ja tutkimuslaitoksia ympäri maailman toimittamaan dataa koronaviruspotilaiden DNA-näytteistä.

Dataa analysoimaan on ilmoittautunut vapaaehtoisia tutkijoita, ja tutkijat kommunikoivat keskenään etäyhteyksin.

Tutkimuksella on pohjoisitalialaiselle Gannalle myös henkilökohtainen merkitys.

– Olen kotoisin Lombardiasta, jossa koronavirustartuntoja on ollut eniten Italiassa. Tunnen ihmisiä, jotka ovat sairastuneet vakavasti, joten kyllä tässä on myös henkilökohtainen komponentti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030