Ajan­kohtai­sta

Uusi käytäntö vähentää yläraajaturvotuksen riskiä rintarauhaskirurgiassa

Huomattava osa rintasyöpäpotilaista välttyy HUS:ssa kainalon tyhjennykseltä, vaikka vartijasolmukkeissa olisi metastaaseja.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

HUS:ssa siirryttiin uuteen käytäntöön vuoden alussa. Nyt kainalo hoidetaan sädehoidolla, mikäli potilaalla on kuvantamisessa todettu korkeintaan viiden senttimetrin kokoinen rintasyöpä ja vartijasolmukebiopsiassa todetaan rintasyövän metastasointi. Vastaava käytäntö on tulossa myös kansalliseen rintasyövän hoitosuositukseen.

Taustalla on uusia tutkimustuloksia. EORTC:n (European Organisation for Reseacrh and Treatment of Cancer) AMAROS-tutkimuksessa noin 1 400 rintasyöpäpotilasta jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toiselle tehtiin vartijaimusolmukkeiden poistoleikkaus ja toiselle kainaloiden sädehoito. Kyseessä olivat sellaiset potilaat, joilla todettiin vartijasolmukebiopsiassa rintasyövän metastasointi. Vartijasolmukkeen metastaasi oli kooltaan suurempi kuin kaksi millimetriä noin 60 % tutkimuspotilaista. Tutkimuksen 10 vuoden seurannan tulokset julkaistiin joulukuussa.

Tutkimuksessa todettiin, ettei syövän uusiutumisella ollut eroja ryhmien kesken. Lisäksi todettiin, että sädehoitoon verrattuna kroonisen yläraajaturvotuksen riski on kaksikertainen kainalon tyhjennyksen jälkeen.

Samantyyppistä tutkimusta on jo tehty aiemminkin ja kainalon imusolmuketyhjennyksestä on luovuttu jo useissa sairaaloissa eri puolilla maailmaa.

Lue myös

Imusolmuketyhjennys tehtiin alun perin kaikille potilaille, joilta löytyi edes yksittäisiä syöpäsoluja kainalosta. HUS:n rintarauhaskirurgiassa imusolmuketyhjennyksestä luovuttiin asteittain vuodesta 2011 lähtien, jos vartijasolmukkeessa oli korkeintaan kahden millimetrin etäpesäke eli niin sanottu mikrometastaasi. Kuitenkin ne potilaat, joilla vartijasolmukkeessa todettiin yli kahden millimetrin kokoinen etäpesäke, eli makrometastaasi, joutuivat useimmiten kainalon tyhjennykseen vielä viime vuoden lopulla.

Kainalon tyhjennys vartijaimusolmukkeista tehdään yhä erityisille ryhmille, kuten potilaille, jotka ovat saaneet neoadjuvanttihoitoa ennen leikkausta tai potilaille, jotka eivät voi saada sädehoitoa aiemman sädehoidon takia.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030