• Tuomas Keränen

Uuteen lastensairaalaan kaavailtu lääkärien paikannus herättää huolta

Lääkäreiden mukaan paikantamisella pitäisi kerätä anonyymia resurssidataa lääkärin henkilökohtaisen paikantamisen sijaan.

Uuteen lastensairaalaan kaavailtu lääkärien paikannus herättää huolta Kuva 1 / 1

Helsingin Uudessa lastensairaalassa on suunniteltu hyödynnettävän uudenlaista paikantamisteknologiaa. Teknologin avulla tiedettäisiin esimerkiksi missä kukakin neurologi on osastolla. Työntekijät eivät ole järin innostuneita työnantajapuolen suunnitelmista.

Olen saanut paljon palautetta sähköpostiin. Tuo mielletään kyttäämiseksi. Tahdon ajatella, että työnantaja olisi fiksu, jos henkilökohtaisen datan sijaan kerättäisiin vain resurssidataa. Työnantajalla ei ole mielestäni tarvetta seurata tietyn yksittäisen ihmisen liikkeitä noin tarkasti, sanoo Lastenklinikan vastaava luottamusmies Kristiina Aalto.

Aalto kertoo, että työnantajan tämän tapaiset suunnitelmat tulivat puun takaa. Paikantamisesta oli mainittu ohimennen keväällä, jonka jälkeen suunnitelmista ei ole kuultu enempää ennen viimeviikkoista yt-kokousta ja Lääkärilehden juttua Uudesta lastensairaalasta.

– Jokin työryhmä oli suunnitellut järjestelmää kesällä, mutta mukana ei ollut varsinaisesti henkilökunnan edustajaa. Työnantaja on sanonut, että mukana on ollut henkilökunnan edustaja, mutta edustajaa ei ole valittu sovitulla tavalla eivätkä luottamusmiehet olleet tietoisia tämänkaltaisesta hankkeesta, Aalto jatkaa.

Lääkäreitä ja hoitajia arveluttaa lisäksi se, että työnantaja aikoo säilyttää kerätyn paikannusdatan. Data voi antaa vääristyneen käsityksen työn tehokkuudesta, koska työtä tehdään muuallakin kuin potilashuoneessa.

Paikallistamisteknologialla halutaan tietää, kuinka raskaita hoidettavia potilaita huoneissa on. Lisäksi paikantamisen avulla potilas tietäisi helposti huoneessa vierailleen lääkärin nimen. Aallon mukaan perustelut ontuvat.

– Ei potilaan hoitoisuus näy paikallistamisen kautta. Jos ette usko työntekijöitä, niin ketä sitten, kysyy Aalto.

Lain kirjain ei täyty

Tietosuojavaltuutettu on jakanut paikallistamisen välilliseen ja välittömään paikantamiseen. Lääkäriliiton lakimies Konstantin Laakkosen mukaan paikantamisteknologia, jossa seurataan kaluston tai omaisuuden sijasta suoraan työntekijän liikkeitä, on välitöntä paikantamista.

– Lain mukaan välittömän paikannuksen edellytyksenä on, että saadaan työntekijän suostumus. Ilman suostumusta tietoa ei voida kerätä. Paikannuksen pitää olla suostumuksen lisäksi tarpeellista.

Laakkosen mukaan peruste tarpeelle pitää olla pitävä. Peruste voi liittyä esimerkiksi turvallisuuteen.

– Tilanne ei ole nyt lain ja tietosuojavaltuutetun ohjeistuksen mukainen.

Kompromissi on mahdollinen

Aalto väläyttää ajatusta mahdollisesta kompromissista. Siinä lääkäreiden ja hoitajien sijainti osastolla selvitettäisiin anonyymisti. Aalto ehdottaa, että telineeseen kerättäisiin vaikka värikoodein merkityt paikantamislaitteet lääkäreille ja hoitajille.

– Hoitajat olisivat tietyn värisiä, vihreät kirurgeja ja niin edelleen. Osa voisi sijoittua muut lääkärit -ryhmän alle, ja siihen olisi yhdistetty useampia lääkäreitä. Näin ryhmät olisivat riittävän suuria. Paikantamisen avulla näkisi, missä lääkärit ovat osastolla, mutta tieto ei olisi henkilökohtaista.

Aallon mukaan on varmaa, että asiasta on keskusteltava työnantajan kanssa selkeästi lisää.

– Tällä hetkellä ei ole selvää miten asiassa jatketaan, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Rokotetutkimuskeskus aloitti HUS:ssa
Lastenlääketutkimus etenee – pidetään Suomi mukana
Koulutuspaikkakyselyn huono sijoitus pysäytti – "Tietynlainen shokki"

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.