1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu
Ajan­kohtai­sta

Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu

Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu Kuva 1 / 1 Kuva: Andrew Ostrovsky/Adobe/AOP

Skitsofreniapotilaiden elinikä on 10–20 vuotta muuta väestöä lyhyempi. Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat muutenkin yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Ilmiön syyt liittyvät osin elintapojen ja lääkehoidon aiheuttamaan painonnousuun, mutta merkittäviä ongelmia on myös fyysisten sairauksien hoidon toteutumisessa.

Varsinkin syöpien ja sepelvaltimotaudin hoidossa on laatueroja vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien ja muun väestön välillä.

Skitsofreniaa sairastaville tehdään harvemmin pallolaajennus tai ohitusleikkaus kuin muille sepelvaltimotautipotilaille. Lääkehoitokaan ei aina toteudu suositusten mukaan.

Laadukkaan hoidon suurin este on palvelujärjestelmän pirstaleisuus, todetaan THL:n tutkimuksessa.

Psykiatrian alalla ongelmana ovat puutteet fyysisten terveysongelmien tunnistamissa, hoidon osaamisessa ja resursoinnissa. Muilla erikoisaloilla ja perusterveydenhuollossa tarvittaisiin lisää osaamista ja aikaa juuri näiden potilaiden erityistarpeiden huomioimiseen.

Selkeät hoito-ohjeet ovat tarpeen

Monilla vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on kognitiivisen toimintakyvyn vaikeuksia. Siksi he tarvitsisivat selkeät hoito-ohjeet, myös kirjallisena. Potilaan voi myös olla vaikea kuvata oireitaan tai hän voi suhtautua hoitoon epäluuloisesti sairautensa takia.

Tärkein fyysisiin terveysongelmiin ja ylikuolleisuuteen vaikuttava riskitekijä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla on tupakointi. Skitsofreniaa sairastavilla tupakointi on kolme kertaa yleisempää kuin muulla väestöllä.

Psykiatrinen lääkehoito voi myös itsessään altistaa fyysisen terveyden ongelmille. Useimmat psykoosilääkkeet aiheuttavat painonnousua. Suomalaistutkimuksen mukaan ensimmäisen hoitovuoden aikana paino nousi keskimäärin kymmenen kiloa.

Lisäksi skitsofreniaa sairastavilta puuttuu usein ateriarytmi ja he syövät epäterveellisemmin kuin muu väestö. Potilaat eivät ole ylipainoisia ennen sairastumista, vaan painonnousu tapahtuu sairastumisen jälkeen.

Kaikkiin vakaviin mielenterveyshäiriöihin liittyy myös liikunnan vähäisyys. Tämä ongelma on erityisen korostunut skitsofreniaa sairastavilla.

Lue myös

Epäterveellisten elintapojen lisäksi köyhyys vaikuttaa monen skitsofreniaa sairastavan terveyteen. Skitsofreniaan sairastutaan nuorena ja useimmat sairastuneista ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, joten heillä on matala tulotaso. Köyhyys voi vaikeuttaa esimerkiksi liikunnan harrastamista tai terveellisten ruokavalintojen tekemistä.

– Vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on oikeus terveelliseen ja aktiiviseen elämään ja samaan fyysiseen terveyteen ja terveydenhoitoon kuin muillakin, mutta tämän periaatteen toteutumiseen on vielä pitkä matka, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari tiedotteessa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Soten venyminen haittaa henkilöstöä

Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ovat vähentyneet, ilmeni kyselyssä.

Ajassa
Euroopan ensimmäiset Wuhan-koronavirustapaukset todettiin Ranskassa

Maailmanlaajuisesti on vahvistettu yli 2 700 tartuntaa.

Työssä
Miten sinä hoitaisit: Toiveena sukupuolen korjaus – osa 1

17-vuotias biologinen tyttö hakeutui sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin asuinalueensa nuorisopsykiatrian poliklinikan kautta.

Kommentti
Lehmä vai mansikka?

– Opin sappileikkaussalissa jotain olennaista turvallisuudesta, kirjoittaa Sally Järvelä päästyään yli saliin laskeutuneesta hiljaisuudesta.

Ajassa
Siun sote vähentää 150 henkilötyövuotta

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin 20 miljoonan euron pysyviä säästöjä.

Ajassa
Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski, keskussairaaloiden nousi

Tuottavuus nousi eniten Keski-Pohjanmaan ja laski eniten Länsi-Pohjan keskussairaalassa.