1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu
Ajan­kohtai­sta

Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu

Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien fyysisten sairauksien hoito ontuu Kuva 1 / 1 Kuva: Andrew Ostrovsky/Adobe/AOP

Skitsofreniapotilaiden elinikä on 10–20 vuotta muuta väestöä lyhyempi. Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat muutenkin yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla.

Ilmiön syyt liittyvät osin elintapojen ja lääkehoidon aiheuttamaan painonnousuun, mutta merkittäviä ongelmia on myös fyysisten sairauksien hoidon toteutumisessa.

Varsinkin syöpien ja sepelvaltimotaudin hoidossa on laatueroja vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien ja muun väestön välillä.

Skitsofreniaa sairastaville tehdään harvemmin pallolaajennus tai ohitusleikkaus kuin muille sepelvaltimotautipotilaille. Lääkehoitokaan ei aina toteudu suositusten mukaan.

Laadukkaan hoidon suurin este on palvelujärjestelmän pirstaleisuus, todetaan THL:n tutkimuksessa.

Psykiatrian alalla ongelmana ovat puutteet fyysisten terveysongelmien tunnistamissa, hoidon osaamisessa ja resursoinnissa. Muilla erikoisaloilla ja perusterveydenhuollossa tarvittaisiin lisää osaamista ja aikaa juuri näiden potilaiden erityistarpeiden huomioimiseen.

Selkeät hoito-ohjeet ovat tarpeen

Monilla vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on kognitiivisen toimintakyvyn vaikeuksia. Siksi he tarvitsisivat selkeät hoito-ohjeet, myös kirjallisena. Potilaan voi myös olla vaikea kuvata oireitaan tai hän voi suhtautua hoitoon epäluuloisesti sairautensa takia.

Tärkein fyysisiin terveysongelmiin ja ylikuolleisuuteen vaikuttava riskitekijä vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavilla on tupakointi. Skitsofreniaa sairastavilla tupakointi on kolme kertaa yleisempää kuin muulla väestöllä.

Psykiatrinen lääkehoito voi myös itsessään altistaa fyysisen terveyden ongelmille. Useimmat psykoosilääkkeet aiheuttavat painonnousua. Suomalaistutkimuksen mukaan ensimmäisen hoitovuoden aikana paino nousi keskimäärin kymmenen kiloa.

Lisäksi skitsofreniaa sairastavilta puuttuu usein ateriarytmi ja he syövät epäterveellisemmin kuin muu väestö. Potilaat eivät ole ylipainoisia ennen sairastumista, vaan painonnousu tapahtuu sairastumisen jälkeen.

Kaikkiin vakaviin mielenterveyshäiriöihin liittyy myös liikunnan vähäisyys. Tämä ongelma on erityisen korostunut skitsofreniaa sairastavilla.

Lue myös

Epäterveellisten elintapojen lisäksi köyhyys vaikuttaa monen skitsofreniaa sairastavan terveyteen. Skitsofreniaan sairastutaan nuorena ja useimmat sairastuneista ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, joten heillä on matala tulotaso. Köyhyys voi vaikeuttaa esimerkiksi liikunnan harrastamista tai terveellisten ruokavalintojen tekemistä.

– Vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on oikeus terveelliseen ja aktiiviseen elämään ja samaan fyysiseen terveyteen ja terveydenhoitoon kuin muillakin, mutta tämän periaatteen toteutumiseen on vielä pitkä matka, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari tiedotteessa.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Pessimisteillä suurempi vaara sepelvaltiotautiin

Pessimistisimmillä miehillä oli yli nelinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin verrattuna vähiten pessimistisiin, selviää tutkimuksesta.

Ajassa
Pulssin perustaja Alhopuro perusti säätiön

Sakari Alhopuron säätiön tavoitteena on muun muassa lääketieteen tutkimuksen edistäminen ja tukeminen.

Ajassa
THL mukaan biopankkien verkostoon

Verkostoon liittyminen tuo THL Biopankin ylläpitämät näytteet tutkimuksen käyttöön.

Ajassa
Ajoterveysohje päivittyi taas

Päivitetty versio sisältää muun muassa pikaohjeen ajokyvyn arviointiin.

Tieteessä
Lasten stressinsäätelyssä kotona ja päivähoidossa on vain pieniä eroja

Päivähoidon muodolla ei ole vaikutusta lasten kortisolitasojen vuorokausivaihteluun.

Tieteessä
Tupakointi lisää yläraajan hermopinteiden riskiä

Kyynärhermopinteen riski yli viisinkertaistui nuorena tupakoinnin aloittaneilla.