1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Viime talven influenssa oli tavallista lievempi
Ajan­kohtai­sta 45/2019 vsk 74 s. 2560

Viime talven influenssa oli tavallista lievempi

THL:n raportti influenssakaudesta 2018–2019 on valmistunut.

Viime talven influenssa oli tavallista lievempi Kuva 1 / 1 Kuva: Kuvio

Influenssakausi 2018–2019 oli edellistä kautta lievempi. Liikkeellä oli pääasiassa A-viruksia. Alkukaudesta yleisin oli A(H1N1)pdm09-virus, loppukaudesta yleisimmäksi nousivat A(H3N2)-virukset. Sen sijaan B-viruksia ei havaittu juuri lainkaan.

– Kausi poikkesi paljon edellisestä, joka alkoi B/Yamagata-viruksella ja jatkui A(H3N2)-viruksilla, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Influenssakausi oli lievä sekä sairastuneiden määrän että taudin ankaruuden kannalta. Ylikuolleisuutta influenssan takia ei kaudella 2018–2019 havaittu.

Epidemia kesti tammikuun alusta huhtikuulle. Korkeaa epidemiakynnystä ei ylitetty missään vaiheessa. Korkea epidemiakynnys tarkoittaa, että influenssan kaltaisesta taudista johtuvia käyntejä terveydenhuollossa on yli 500 viikossa.

Teho heikkenee iän myötä

Rokotuskattavuus parani. THL:n seurantatiedoista löytyvät tiedot alle 6-vuotiaiden, yli 65-vuotiaiden ja erikoissairaanhoidossa työskentelevien terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksista. Työikäisten seurantatiedot eivät ole edustavia, sillä suuri osa väestöstä saa rokotuksensa työterveyshuollon kautta. Työterveyshuollossa annetut annokset eivät toistaiseksi välity luotettavasti valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Alle 3-vuotiaat ovat olleet oikeutettuja kausi-influenssarokotukseen ikäperusteisesti jo aiemmin, mutta kaikki 3–6-vuotiaat saivat rokotuksen nyt ensimmäistä kertaa. Alle 6-vuotiaiden rokotuskattavuus oli noin 40 prosenttia.

Niistä 2–6-vuotiaista, joille annettiin influessarokote, kaksi kolmesta sai sen nenäsumuterokotteena. Loput saivat pistettävän rokotteen. Molemmilla rokotteilla oli sama suojateho.

Yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus oli noin 50 prosenttia.

Rokotuskattavuudessa on edelleen myös alueellisia aroja. Itä-Suomessa kattavuudet ovat parempia kuin lännessä.

Uuden tartuntatautilain myötä hoitohenkilökunnan influenssarokotuskattavuus on parantunut. Hoitohenkilökunnan rokotuskattavuus oli keskimäärin 90 prosenttia, joskin vaihteluväli oli iso.

Rokotteen teho vaihtelee ikäryhmittäin. Alle 6-vuotiailla rokotteen kokonaisteho oli 45 prosenttia, yli 65-vuotiailla 20 prosenttia. Nämä tehoprosentit ovat hänen mukaansa influenssarokotteen kohdalla melko tavallisia.

– Immuunivaste heikkenee iän myötä, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Influenssakausi ei ole vielä alkanut

Uusi influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt. Tartuntatautirekisterissä näkyy jo muutama tapaus, mutta osa näistä saattaa olla ulkomailla saatuja tartuntoja.

Lue myös

– Tiedämme, että eteläisellä pallonpuoliskolla on ollut liikkeellä neljää virustyyppiä, kahta A-virusta ja kahta B-virusta. On vaikea ennustaa, mikä tulee olemaan tulevan kauden valtavirus, Niina Ikonen sanoo.

Rokotteen jakelu myöhästyi tänä vuonna siksi, että Maailman terveysjärjestö WHO halusi vielä viime metreillä saada tarkempaa tietoa uudenlaisen A(H3N2)-viruksen esiintyvyydestä. Tämän kauden rokotteeseen on nyt muutettu molemmat A-viruskannat. B-kannat ovat samat kuin edellisellä kaudella.

– A(H3N2)-viruksesta kiertää erilaista virusmuunnosta. Vielä ei tiedetä, kumpi nousee merkittävämmäksi.

Influenssakauden etenemistä ja annettuja rokotusannoksia voi seurata THL:n sivuilta www.influenssa.fi

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Runsas antibioottien käyttö saattaa altistaa Parkinsonin taudille

Voimakkain yhteys oli laajakirjoisilla sekä anaerobisiin bakteereihin ja sieniin tehoavilla antibiooteilla.

Ajassa
Reseptien uusiminen kuormittaa lääkäreitä

Yhden lääkärin työpanos vuodessa kuluu palautettaviin tai mitätöitäviin uusintapyyntöihin Riihimäellä, laskee avoterveydenhuollon ylilääkäri Minna Mantila.

Ajassa
Timo Kaukosesta tulee uusi piiriylilääkäri

– Pitää huolehtia lääkärin ja potilaan eduista muutoksissa, Lääkäriliiton OYS:n erityisvastuualueen uusi piiriylilääkäri sanoo.

Pääkirjoitus
Kansainvälistä terveyspolitiikkaa

Minkään maan terveydenhuolto ei voi elää rajojensa sisällä kuplassa, kirjoittaa Kati Myllymäki.

Maailmassa
Virtaa joukkuevoimistelusta

Joukkuevoimistelu antaa flow-kokemuksia, joita ei saa muualta, kertoo yleislääketieteeseen erikoistuva Anna Juuti.

Ajassa
Voiko aivoja opettaa pitämään liikunnasta?

Slushin ja Skolarin tutkimusideoiden pitchauskisan finaaliin päässyt Tiina Saanijoki tutkii sohvaperunoita.