1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Viime talven influenssa oli tavallista lievempi
Ajan­kohtai­sta 45/2019 vsk 74 s. 2560

Viime talven influenssa oli tavallista lievempi

THL:n raportti influenssakaudesta 2018–2019 on valmistunut.

Viime talven influenssa oli tavallista lievempi Kuva 1 / 1 Kuva: Kuvio

Influenssakausi 2018–2019 oli edellistä kautta lievempi. Liikkeellä oli pääasiassa A-viruksia. Alkukaudesta yleisin oli A(H1N1)pdm09-virus, loppukaudesta yleisimmäksi nousivat A(H3N2)-virukset. Sen sijaan B-viruksia ei havaittu juuri lainkaan.

– Kausi poikkesi paljon edellisestä, joka alkoi B/Yamagata-viruksella ja jatkui A(H3N2)-viruksilla, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Influenssakausi oli lievä sekä sairastuneiden määrän että taudin ankaruuden kannalta. Ylikuolleisuutta influenssan takia ei kaudella 2018–2019 havaittu.

Epidemia kesti tammikuun alusta huhtikuulle. Korkeaa epidemiakynnystä ei ylitetty missään vaiheessa. Korkea epidemiakynnys tarkoittaa, että influenssan kaltaisesta taudista johtuvia käyntejä terveydenhuollossa on yli 500 viikossa.

Teho heikkenee iän myötä

Rokotuskattavuus parani. THL:n seurantatiedoista löytyvät tiedot alle 6-vuotiaiden, yli 65-vuotiaiden ja erikoissairaanhoidossa työskentelevien terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksista. Työikäisten seurantatiedot eivät ole edustavia, sillä suuri osa väestöstä saa rokotuksensa työterveyshuollon kautta. Työterveyshuollossa annetut annokset eivät toistaiseksi välity luotettavasti valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Alle 3-vuotiaat ovat olleet oikeutettuja kausi-influenssarokotukseen ikäperusteisesti jo aiemmin, mutta kaikki 3–6-vuotiaat saivat rokotuksen nyt ensimmäistä kertaa. Alle 6-vuotiaiden rokotuskattavuus oli noin 40 prosenttia.

Niistä 2–6-vuotiaista, joille annettiin influessarokote, kaksi kolmesta sai sen nenäsumuterokotteena. Loput saivat pistettävän rokotteen. Molemmilla rokotteilla oli sama suojateho.

Yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus oli noin 50 prosenttia.

Rokotuskattavuudessa on edelleen myös alueellisia aroja. Itä-Suomessa kattavuudet ovat parempia kuin lännessä.

Uuden tartuntatautilain myötä hoitohenkilökunnan influenssarokotuskattavuus on parantunut. Hoitohenkilökunnan rokotuskattavuus oli keskimäärin 90 prosenttia, joskin vaihteluväli oli iso.

Rokotteen teho vaihtelee ikäryhmittäin. Alle 6-vuotiailla rokotteen kokonaisteho oli 45 prosenttia, yli 65-vuotiailla 20 prosenttia. Nämä tehoprosentit ovat hänen mukaansa influenssarokotteen kohdalla melko tavallisia.

– Immuunivaste heikkenee iän myötä, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Influenssakausi ei ole vielä alkanut

Uusi influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt. Tartuntatautirekisterissä näkyy jo muutama tapaus, mutta osa näistä saattaa olla ulkomailla saatuja tartuntoja.

Lue myös

– Tiedämme, että eteläisellä pallonpuoliskolla on ollut liikkeellä neljää virustyyppiä, kahta A-virusta ja kahta B-virusta. On vaikea ennustaa, mikä tulee olemaan tulevan kauden valtavirus, Niina Ikonen sanoo.

Rokotteen jakelu myöhästyi tänä vuonna siksi, että Maailman terveysjärjestö WHO halusi vielä viime metreillä saada tarkempaa tietoa uudenlaisen A(H3N2)-viruksen esiintyvyydestä. Tämän kauden rokotteeseen on nyt muutettu molemmat A-viruskannat. B-kannat ovat samat kuin edellisellä kaudella.

– A(H3N2)-viruksesta kiertää erilaista virusmuunnosta. Vielä ei tiedetä, kumpi nousee merkittävämmäksi.

Influenssakauden etenemistä ja annettuja rokotusannoksia voi seurata THL:n sivuilta www.influenssa.fi

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto tukee hallituksen perhevapaamallia

Jäsenkunta on kysellyt Lääkäriliiton kantaa maan hallituksen helmikuun alussa esittämään perhevapaamalliin, johon Akava otti julkisuudessa kriittisen kannan.

Ajassa
Uudenlainen lukulaite auttaa näkövammaisia arjessa ja työelämässä

Orcamin MyEye -lukulaite lukee tekstiä ja tulkitsee sitä ääneen näkövammaisille korvakuulokkeen kautta.

Ajassa
WHO:n pääjohtaja: Koronavirustapauksia aikaisempaa vähemmän

Uusi koronavirus (COVID-19) ei ole nykytiedon valossa yhtä tappava kuin SARS ja MERS, kertoi eilen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ajassa
Haitalliset bakteerit hengiltä hampaista uuden menetelmän avulla

Kaksoisvalohoitoon perustuva suomalaistutkijoiden menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Tieteessä
Gastroskopiat vähenevät, kolonoskopiat lisääntyvät

Tautikirjon muutokset muuttavat endoskopioiden tarvetta.

Tieteessä
Väitös: D-vitamiinilla ei ole yhteyttä tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen

Tyypin 1 diabetekseen sairastuvien ja terveiden lasten D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa, osoittaa väitöstutkimus.