1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. VTT ja Itä-Suomen yliopisto tekevät selvityksen lasten ruokaympäristöstä
Ajan­kohtai­sta

VTT ja Itä-Suomen yliopisto tekevät selvityksen lasten ruokaympäristöstä

Itä-Suomen yliopisto kehittää kouluille ja neuvoloille mittariston lasten ylipainolle altistavien ravitsemustekijöiden tunnistamiseksi.

VTT ja Itä-Suomen yliopisto tekevät selvityksen lasten ruokaympäristöstä Kuva 1 / 1

VTT ja Itä-Suomen yliopisto käynnistivät osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa Terra-hankkeen, jossa selvitetään lasten ruokaympäristön terveystaloudellisia vaikutuksia, kehitetään ratkaisuja lasten ravitsemuksen seuraamiseksi ja etsitään tehokkaita keinoja parantaa lasten ruokaympäristöä. VTT:n johtama ja Itä-Suomen yliopiston kanssa toteuttama hanke päättyy maaliskuussa 2020, ja sen tulokset julkistetaan ensi keväänä.

VTT kartoittaa hankkeessa vaikutusvaltaiset toimijat ja laatii politiikkatoimijoille toimenpide-ehdotuksia lasten ruokaympäristön kehittämiseksi. Toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi koulu- ja päivähoitoruokailuun, opetussuunnitelmiin, mainontaan tai tuotteiden esillepanokäytäntöihin.

Itä-Suomen yliopisto kehittää hankkeessa kouluille ja neuvoloille mittariston lasten ylipainolle altistavien ravitsemustekijöiden tunnistamiseksi. Lisäksi Itä-Suomen yliopisto selvittää, millaisia taloudellisia vaikutuksia lapsuudessa alkavan ylipainon kehityksellä on pitkällä tähtäimellä ja miten erilaisilla politiikkatoimilla voitaisiin parantaa lasten ruokaympäristöä ja ehkäistä ylipainoa.

Hankkeen ohjausryhmässä on mukana maa- ja metsätalousministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijoita. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lue myös

Yli 20 prosenttia alakoulun päättävistä lapsista ylipainoisia

Lasten ylipaino on merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma. Ylipainon ja lihavuuden ehkäisy ja hoito tulisi aloittaa mielellään jo raskausaikana ja viimeistään varhaislapsuudessa.

Leikki-ikäisistä ja koulunkäynnin aloittaneista lapsista 10–20 prosenttia ja alakoulun päättävistä lapsista jo selvästi yli 20 prosenttia on ylipainoisia. Ylipainoiset lapset ovat usein ylipainoisia myös nuoruus- ja aikuisiässä.

Kodin, päivähoitopaikan ja koulun lisäksi lasten ruokaympäristöä määrittävät myös esimerkiksi kaupan elintarviketarjonta, mainonta ja yleinen asenneilmapiiri.

Kuva: Pixmac

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskaupan kieltämistä

Markkinaoikeuden on annettava ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa.

Ajassa
Vauvojen imetys on yleistynyt

Lähes kaikki vauvat saavat äidinmaitoa ainakin jonkin verran.

Ajassa
Lonkkamurtuman leikkaus 12 tunnin kuluessa vähentää kuolleisuutta

Suomessa hoidetaan leikkauksella vuosittain noin 6 000 lonkkamurtumaa.

Ajassa
Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa

Pohjoiseen tarvitaan kunnon tietoliikenneyhteydet, jos digitalisaatiolla halutaan tukea uudistusta.

Ajassa
Macchiarini saa sittenkin syytteen

Esiin on tullut uusia todisteita.