1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Migreenin estohoidon täsmäaseet loppusuoralla
Tiede­pääkirjoitus 43/2017 vsk 72 s. 2417 - 2418

Migreenin estohoidon täsmäaseet loppusuoralla

Kuvituskuva 2

Mikko Kallela

dosentti, neurologian erikoislääkäri, kliininen opettaja

Helsingin yliopisto, HYKS, neurologian klinikka

Kuvituskuva 1

Ville Artto

LT, neurologian erikoislääkäri, osastonlääkäri

HYKS, neurologian klinikka

   

Migreenistä kärsii 15 % väestöstä. Osalla kohtauksia on vain satunnaisesti, mutta monella lamaava särky iskee jopa useita kertoja viikossa. Jos päänsärkypäiviä on enemmän kuin säryttömiä, migreeni katsotaan krooniseksi. Väestötasolla kroonisen migreenin esiintyvyys on 1–3 % (11 Merikangas KR. Contributions of epidemiology to our understanding of migraine. Headache 2013;53:230–46.). Monimuotoinen ilmiasu aiheuttaa sekaannusta ja voi johtaa niin yli- kuin alihoitoonkin.

Migreenikohtauksen hoito mullistui 1990-luvulla, kun täsmälääkkeet, triptaanit, tulivat markkinoille. Yksittäisen kohtauksen hoito parani, mutta estolääkitys jäi polkemaan paikalleen. Niinpä sitkeää migreeniä rauhoitellaan edelleenkin aivan muihin sairauksiin kehitetyillä valmisteilla, kuten beeta- ja angiotensiinireseptorin salpaajilla, masennus- ja epilepsialääkkeillä tai botuliinitoksiinilla (33 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Migreeni. Käypä hoito -suositus. Duodecim 2015;131:1823–5.). Ne peittoavat kyllä lumeen lääketutkimuksissa, mutta usein haittavaikutukset kumoavat hyödyn. Kaiken lisäksi kroonisen migreenin estossa tutkittu näyttö tehosta on vain topiramaatilla (epilepsialääke) ja botuliinitoksiini-injektiolla.

Migreeni on ollut liikkuva maali, johon lääketeolli­suuskaan ei ole osunut.

Migreenille spesifisen estohoidon kehittämisen haasteena on ollut patofysiologisten teorioiden heilahtelu vaskulaarisen, neuronaalisen ja neurovaskulaarisen välillä, alttiusgeenejä unohtamatta (44 Tfelt-Hansen PC, Koehler PJ. One hundred years of migraine research: major clinical and scientific observations from 1910 to 2010. Headache 2011;51:752–78.). Migreeni on ollut liikkuva maali, johon lääketeollisuuskaan ei ole osunut, mutta kalsitoniinigeeniin liittyvä peptidi (CGRP) voi olla kauan etsitty puuttuva linkki migreeniteorioiden välillä (55 Goadsby PJ, Edvinsson L, Ekman R. Vasoactive peptide release in the extracerebral circulation of humans during migraine headache. Ann Neurol 1990;28:183–7.). CGRP laajentaa verisuonia ja välittää kipua, ja se on toiminnassa niin aivokalvojen kipusäikeissä kuin keskushermostossakin. Laskimoveressä peptidin pitoisuus suurenee migreenikohtauksen aikana ja pienenee, kun migreeni hoidetaan onnistuneesti triptaanilla. Laskimoon annettuna CGRP aiheuttaa migreenipäänsäryn ja sen pienimolekyyliset antagonistit gepantit ovat triptaanien veroisia kohtauslääkkeitä. Kaiken lisäksi kroonisessa migreenissä CGRP-pitoisuus on suurentunut jopa kohtausten välillä (66 Goadsby PJ, Holland PR, Martins-Oliveira M, Hoffmann J, Schankin C, Akerman S. Pathophysiology of migraine: A disorder of sensory processing. Physiol Rev 2017;97:553–622.). Gepanttien kehitys jäi aikanaan kesken maksavaurioiden takia, mutta viime vuodet ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia CGRP-vaikutuksen kumoamiseen.

Lue myös

Neljä monoklonaalista vasta-ainetta on kehittelyn loppusuoralla (77 Tso AR, Goadsby PJ. Anti-CGRP monoclonal antibodies: the next era of migraine prevention? Curr Treat Options Neurol 2017;19:27.): eptinetsumabin, galcanetsumabin ja fremanetsumabin kohteena on itse CGRP-molekyyli, erenumabin kohteena CGRP-reseptori. Eptinetsumabi annetaan kerta-annoksena laskimoon, kolme muuta kuukauden välein ihon alle, fremanetsumabin kohdalla myös kolmen kuukauden pistosväli toimii. Eri valmisteilla ja migreenin alaryhmissä hyötynä on saavutettu 3–7 migreenitöntä päivää kuukaudessa (77 Tso AR, Goadsby PJ. Anti-CGRP monoclonal antibodies: the next era of migraine prevention? Curr Treat Options Neurol 2017;19:27.). Mutta hätkähdyttävämpää on se, että tutkimuspopulaatiosta löytyy ryhmä poikkeuksellisesti reagoivia potilaita, joista osalla migreeni näyttää loppuvan lähes kokonaan. Lisäksi tehoa ilmenee jo ensimmäisen lääkitysviikon jälkeen. Vastaavanlaisia tuloksia ei ole esittää mistään tällä hetkellä käytössä olevasta estolääkkeestä. Vieläkin selvempi ero nykylääkkeisiin on siedettävyydessä, sillä haittavaikutukset ovat olleet koko neliapilalla lumetasoa.

Vasta-aineiden spesifisyys avaa myös tieteellisiä mahdollisuuksia. Erinomainen lääkevaste ohjaa tutkijat CGRP-reitin varrelle, tehon puute muille poluille. Migreenin patofysiologiasta saa paremman otteen, kun tauti on pilkottu biologisesti homogeenisiin alaryhmiin.

Vauhtisokeus ei kuitenkaan sovi lääketieteeseen. Tutkimusten kolmas vaihe on vielä kesken, ja pitkän aikavälin turvallisuudesta tarvitaan lisää näyttöä. CGRP toimii hätätilanteissa, kuten iskemiassa, verisuonia laajentavana turvajärjestelmänä, ja tämän vaikutuksen kumoaminen saattaa ainakin teoriassa johtaa sydän- tai aivoverenkierron ongelmiin, vaikka CGRP-vasta-aineet eivät verisuonia supistakaan (88 MaassenVanDenBrink A, Meijer J, Villalon CM, Ferrari MD. Wiping out CGRP: potential cardiovascular risks. Trends Pharmacol Sci 2016;37:779–88.). Ajan mittaan voi myös kehittyä neutraloivia vasta-aineita. Valmisteiden keskinäinen paremmuus ja hinta eivät ole vielä tiedossa. Toistaiseksi edetään joka tapauksessa tehokkaasti ja turvallisesti kohti uutta aikakautta.

Kirjoittajat
Ville Artto
LT, neurologian erikoislääkäri, osastonlääkäri
HYKS, neurologian klinikka
Mikko Kallela
dosentti, neurologian erikoislääkäri, kliininen opettaja
Helsingin yliopisto, HYKS, neurologian klinikka
Sidonnaisuudet

Ville Artto: Luentopalkkiot (Novartis, Pfizer), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (AGA), matka-, majoitus- tai kokouskulut (Roche, Sanofi).
Mikko Kallela: Asiantuntijalausunto (Allergan), advisory board (Allergan, MSD, Teva), luentopalkkiot (Novartis, Teva, Genzyme, AGA, Allergan, MSD, Bayer, Orion, Boehringer-Ingelheim, Pfizer, Menarini, Leiras, GlaxoSmith­Kline, AstraZeneca, Janssen-Cilag, Sandoz, Meda), korvaus koulutusaineiston tuottamisesta (Allergan, Leiras, Teva), matka-, majoitus- tai kokouskulut (Genzyme, Novartis), pääosakas Helsingin Päänsärky­keskus Oy.

Kirjallisuutta
1
Merikangas KR. Contributions of epidemiology to our understanding of migraine. Headache 2013;53:230–46.
2
Gormley P, Winsvold BS, Nyholt DR, Kallela M, Chasman DI, Palotie A. Migraine genetics: from genome-wide association studies to translational insights. Genome Med 2016;8:86.
3
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Migreeni. Käypä hoito -suositus. Duodecim 2015;131:1823–5.
4
Tfelt-Hansen PC, Koehler PJ. One hundred years of migraine research: major clinical and scientific observations from 1910 to 2010. Headache 2011;51:752–78.
5
Goadsby PJ, Edvinsson L, Ekman R. Vasoactive peptide release in the extracerebral circulation of humans during migraine headache. Ann Neurol 1990;28:183–7.
6
Goadsby PJ, Holland PR, Martins-Oliveira M, Hoffmann J, Schankin C, Akerman S. Pathophysiology of migraine: A disorder of sensory processing. Physiol Rev 2017;97:553–622.
7
Tso AR, Goadsby PJ. Anti-CGRP monoclonal antibodies: the next era of migraine prevention? Curr Treat Options Neurol 2017;19:27.
8
MaassenVanDenBrink A, Meijer J, Villalon CM, Ferrari MD. Wiping out CGRP: potential cardiovascular risks. Trends Pharmacol Sci 2016;37:779–88.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.