3902 osumaa

Anestesiologian perustietoteos entistä täydellisempänä

Anestesiologian perustietoteos ja tenttikirja on ehtinyt 1994 jo neljänteen painokseensa. Toimitustyö ja ajanmukaistaminen näyttävät sujuneen nopeasti, sillä eri luvuissa on kirjallisuusviitteitä jopa vuodelta 1994. Nopeasti kehittyvällä alueella tämä on erittäin ansiokas saavutus. Ronald Miller San Fransiscosta on toiminut edelleen päätoimittajana apunaan viisi tunnettua amerikkalaista kollegaansa ja 126 kirjoittajaa. Tuloksena on 86 lukua anestesiologian eri alueilta kahtena tiiliskivivolyymina.

Lauri Nuutinen

Voiko persoonallisuuden parantaa pillereillä?

Vuonna 1987 Yhdysvaltojen markkinoille tullut fluoksetiini (Suomessa kauppanimillä Fontex ja Seronil) on ollut esillä hyvin monessa yhteydessä sekä lehdistössä että kirjallisuudessa. Toisaalta on ollut esillä ajatus ihmelääkkeestä; Sports Illustrated -lehden tietojen mukaan eräät huippu-urheilijat ovat parantaneet sillä suorituskykyään. Toisaalta sensaatiolehdistössä on esitetty, että fluoksetiini tekee tappajaksi tai ajaa itsemurhaan.

Simo Saarijärvi, Jyrki Korkeila, Sirpa Korhonen

Keskeisiä tutkimus- ja hoitotoimia - taskuopas kliinikoille

Suomalaisella nuorella lääkärillä on ollut oppaana Recallmedin kustantama Kliiniset toimenpiteet, Turkka Tunturin Kirurgiset pientoimenpiteet yleislääkäreille ja Orionin kustantama Neste- ja dialyysihoidon tekniikka. Scottin kirja ei kilpaile niiden kanssa. Se keskittyy kuvaamaan 25 keskeisintä tutkimus- tai hoitotoimenpidettä ja kertoo niistä muutakin kuin yhden yleisimmän teknisen suorituksen. Toimenpiteistä selostetaan aiheet, tarvittavat välineet, suoritustekniikka, keskeiset ongelmat ja epäonnistumisien syyt, vasta-aiheet, potilaan tuntemukset ja tuloksen tulkintaongelmiakin. Esimerkiksi tavallisilta tuntuvista lumbaali- ja sternaalipunktiosta on kummastakin 10 sivun esitys.

Markku Ellonen

Mainio tietolähde sisäilman terveysvaikutuksista

Allergisten sairauksien ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen kuuluu potilaan elintapojen ja ympäristön laaja-alainen huomioonottaminen. Eipä siis ihme, että Sisäilma ja terveys -kirjan tekijät ovat kaikki allergian asiantuntijoita. Suomessa on pyritty aluksi vähättelemään useita sisäilman pilaajia. Radonia pidettiin pitkään ruotsalaisten ongelmana, formaldehydin terveysriskejä vähäteltiin, hometalojen ongelmat ovat vasta nyt vähitellen saamassa vakavaa huomiota. Puheille pakkotupakoinnin terveysvaaroista saatetaan edelleenkin naureskella. Tämä johtuu siitä, että ympäristölääketieteen opetusta on meillä laiminlyöty.

Erkki Vesterinen

Depression hyvä hoito kannattaa

Kyseessä on ruotsalaisen terveystaloustieteilijän ja amerikkalaisen psykiatrin toimittama artikkelikokoelma depression ja sen hoidon terveystaloudellisista näkökohdista. Kirja on hyvin ajankohtainen myös meille suomalaisille. Esimerkiksi äskettäin pidetyn depression tunnistamista ja hoitoa käsitelleen konsensuskokouksen lausuman mukaan Suomessa käytetään depression hoitoon ainakin noin 850-1 250 miljoonaa markkaa eli vähintään 2-3 % terveydenhuollon kokonaismenoista. Lausumassa todetaan edelleen, että olisi päätöksenteon kannalta tärkeää selvittää depression hoidon vaikuttavuutta ja kustannushyötyä, koska tämän alueen tutkimustieto on hyvin vähäistä. Nyt esiteltävä kirja pyrkii antamaan joitakin alustavia vastauksia avoimiin kysymyksiin.

Ville Lehtinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030